Consiliul Local a aprobat joi majorarea tarifelor de depozitare a deșeurilor la groapa ecologică a orașului cu circa 50 eurocenți pe tonă.

Se scumpește gunoiul!

Potrivit raportului de specialitate anexat hotărârii, majorarea de tarife se impune, printre altele, ca urmare a inflației euro în anul 2019 de 1,5%.

Astfel, tariful pentru depunerea deșeurilor menajere și a deșeurilor amestecate cu moloz a fost majorat începând cu 1 iunie de la 18,25 euro pe tonă la 18,77 euro pe tonă, iar cel pentru depozitarea tonei de deșeuri din construcții a crescut de la 2,63 euro la 2,82 euro pe tonă.

Noile tarife se vor aplica în perioada 1 iunie 2020 - 30 mai 2021 și urmează să fie reflectate și în factura de gunoi plătită de orădeni.

Vor fi scutiți

Consiliul Local a mai aprobat joi scutirea de plata taxei și a chiriei datorate pentru ocuparea temporară a domeniului public în timpul stării de urgență.

Măsura se aplică firmelor care au fost obligate să își întrerupă total activitatea pe timpul pandemiei și celor care dețin certificatul eliberat de Ministerul Economiei privind întreruperea parțială a activității economice.

Scutirea de plata taxelor se va aplica la cerere în baza OG 69 din 14 mai 2020.

Normativul prevede că „pe durata stării de urgență decretate în anul 2020, consiliile locale pot adopta hotărâri până la 14 august 2020 privind scutirea de la plata taxei pentru ocuparea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafețelor care au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică sau dețin certificatul de urgență emis de Ministerul Economiei prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice”.

Cererile de scutire de taxe se pot depune, însoțite de documente justificative, până la 15 septembrie 2020.

Chiriași pentru Cetate

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii au mai aprobat scoaterea la licitație în vederea închirierii a spațiilor din corpul C al Cetății situat în curtea interioară a palatului princiar, între Biserica Romano Catolică și Galeria de Artă de la intrare.

Prețul de pornire a licitației va fi de 21 lei pe metrul pătrat pe lună pentru spațiul util și 10 lei pe metrul pătrat pe lună pentru anexe.

„Contractele de închiriere vor fi încheiate pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părților cu încă doi ani și jumătate în condițiile majorării cu 50% a chiriei adjudecate prin licitație printr-un act adițional la contractul de închiriere”, se menționează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Suprafeţele din corpul C au mai fost scoase la licitație în anul 2017 fără a atrage însă oferte, acesta fiind folosit în prezent doar ocazional.

Spaţiile au asigurate toate utilitățile și pot găzdui de la activități recreative, culturale sau educative până la funcțiuni de cafenea sau ceainărie.

Urmaș pentru Marius florarul

Tot prin licitație va fi atribuit și amplasamentul chioșcului pentru flori din parcul Libertății în jurul căruia florarul Marius Sabău a amenajat în anii anteriori o adevărată grădină publică, spre încântarea orădenilor.

Amplasamentul a revenit municipalității în urmă cu o lună, după ce a desființat contractul de închiriere încheiat în anul 2015 cu firma Florius Art ca urmare a neîndeplinirii condițiilor contractuale.

Municipalitatea i-a reproșat florarului neîndeplinirea condițiilor privind înlocuirea chioșcului cu unul agreat de CMUAT după modelul celor din oraș, precum și datoriile acumulate.

Amplasamentul cu o suprafață între 6 și 15 metri pătrați, în funcție de modelul de chioșc ales de chiriaș, va fi scos la licitație la un preț pornind de la 1.123 lei pe metrul pătrat pe an.

Contractul de închiriere va fi încheiat pe zece ani. Chiriașul va fi obligat să amplaseze noul chioșc în termen de 120 de zile de la data semnării contractului și să nu schimbe destinația acestuia, de vânzare de flori.