Primăria a reziliat contractul încheiat cu firma lui Marius Sabău, cunoscut orădenilor ca Marius florarul, pentru chioşcul de flori şi grădina din Parcul Libertăţii, care a făcut în anii anteriori deliciul orădenilor.

Măsura a fost luată pe 24 aprilie, în aceeaşi zi în care firma Florius Art şi-a achitat către buget datoriile în valoare totală de circa 9.000 lei.

Plăteşte şi dispari!

"Marius s-a mutat cu familia în Ungaria şi m-a rugat să mă ocup de chioşc şi de grădină până la lămurirea situaţiei. Fiind stare de urgenţă, el nu avea cum veni în ţară. Am făcut cum am putut, la ora 12 am plătit toate datoriile, iar la 14 m-a sunat din Ungaria că a primit mesaj că Primăria i-a reziliat contractul", a relatat BIHOREANULUI noul reprezentant al firmei, Nyiri Attila.

Orădeanul a ridicat pianina din parc şi a depozitat-o pentru a evita vandalizarea ei, aşa cum s-a mai întâmplat, a îngrijit grădina în continuare şi intenţionează ca din 16 aprilie să relanseze activitatea firmei, în prezent suspendată ca urmare a instalării stării de urgenţă.

"Vreau să salvez chioşcul şi grădina. Am depus o cerere la Primărie în numele Florius Art pentru păstrarea contractului, dar n-am primit niciun răspuns", a spus orădeanul.

Păsuit, dar executat

Nyiri Attila a arătat că la sfârşitul lunii martie Florius Art a obţinut din partea municipalităţii o păsuire de 10 zile pentru plata restanţelor şi de 6 luni pentru înlocuirea chioşcului din parc cu unul agreat de municipalitate sau vânzarea firmei către un proprietar care să poată continua munca începută de Marius florarul.

"Lucrurile ar fi trebuit să intre la normal, dar a venit starea de urgenţă şi s-a blocat tot. Cu greu, am reuşit să plătim toate datoriile, dar Primăria totuşi a rupt contractul", a povestit orădeanul.

Nyiri Attila a lansat duminică un sondaj de opinie pe pagina de Facebook a firmei Florius Art, iar rezultatul a fost zdrobitor. "În doar două zile peste 2.300 de orădeni au răspuns că doresc păstrarea grădinii şi a chioşcului de flori!", a spus orădeanul.

Model standard

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii au susţinut că Primăria a fost obligată să treacă la rezilierea contractului.

"În 2018, la finalul anului, firma a încheiat un contract cu Primăria pentru închirierea suprafeţei de sub chioşcul de flori. Obligaţiile implicau plata trimestrială a chiriei şi înlocuirea chioşcului în termen de 120 de zile cu unul după modelul aprobat de Consiliul Local pentru Oradea, pentru că acesta era singurul de tip vechi din oraş. Firma nu şi-a respectat obligaţiile", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, a declarat că municipalitatea a sprijinit firma cât putut, chiar şi atunci când Marius florarul a luat decizia să părăsească Oradea. "În martie, anul acesta, am primit o solicitare că ar dori să înstrăineze firma. Am răspuns oficial pe 24 martie că suntem de acord cu acest lucru, cu condiţia să îşi achite datoriile în termen de 10 zile, iar cel care preia activitatea să respecte clauzele contractuale şi să înlocuiască acel chioşc în termen de 60 de zile, după care nu am mai primit niciun răspuns", a declarat directorul.

Va fi scos la licitaţie...

Popa a declarat că municipalitatea a trecut la rezilierea contactului după ce păsuirea expirase de mult timp. "Am aşteptat nu 10 zile, ci de trei ori termenul, înainte să anunţăm, pe 24 aprilie, firma de rezilierea contractului, pentru că se acumulau în continuare datorii. După reziliere am fost informaţi că restanţele au fost plătite", a spus Popa.

Potrivit directorului, municipalitatea va scoate la licitaţie locul din parc pentru amplasarea unui alt chioşc de flori. Dar e greu de crezut că va găsi o mână de gospodar la fel de pricepută pentru îngrijirea grădinii...