Primul orădean care s-a autoizolat cu familia în casă încă înainte de decretarea stării de urgenţă, în februarie 2020, a organizat un miting autorizat la Prefectură, pe care l-a susţinut de unul singur, pentru a cere ca, după preconizata reluare a şcolii faţă în faţă, părinţii şi elevii să poată opta pentru cursurile online, ca să reducă riscul infectării cu Covid.

La finalul protestului, Dacian Palladi - consultant în afaceri, fost viceprimar, fost city manager al Oradiei - a fost invitat de prefectul Dumitru Ţiplea la o discuţie pe această temă.

În buclă

La ora 11 fix, înarmat cu o portavoce, orădeanul Dacian Palladi a "ocupat" Parcul Traian şi a început să scandeze singura revendicare pe care a avut-o.

"În condiţii de pandemie, familiile trebuie să aibă ultimul cuvânt în ceea ce priveşte asumarea riscului epidemiologic cu privire la membrii săi. Decizia trimiterii la şcoală trebuie să aparţină părinţilor, aceştia trebuie să aibă opţiunea de a alege şcoala online, fără alte condiţionalităţi. Copiii noştri şi familiile noastre nu sunt şi nu pot face obiectul experimentelor politice", a repetat Palladi la portavoce, în buclă, de câteva zeci de ori.

El a atras atenţia că, în condiţiile în care "numărul persoanelor infectate este mai mare decât numărul persoanelor testate şi diagnosticate din raportările oficiale", este o măsură de precauţie ca elevii, chiar şi după preconizata redeschidere fizică a şcolilor, cu începere din 8 februarie, să aibă posibilitatea de a asista la cursuri prin intermediul dispozitivelor electronice, la care lecţiile să fie transmise în direct din sălile de clasă.

"Pentru ca riscul infectării să fie redus cât de mult este posibil, copiii ar trebui să meargă la şcoală doar pentru a susţine teste şi examene", a spus Dacian Palladi.

La invitaţia prefectului

Orădeanul şi-a exprimat opiniile şi revendicarea preţ de fix 30 de minute, cu un sfert de oră mai puţin decât ora 11.45, până la care obţinuse autorizaţia de a desfăşura protestul. După ce a închis portavocea, la care periodic a activat modul "sirenă" pentru a-şi mai drege vocea, Palladi a mers la cei trei jandarmi trimişi în Parcul Traian pentru a supraveghea manifestaţia şi a preveni eventuale incidente, mulţumindu-le acestora.

De asemenea, la invitaţia prefectului Dumitru Ţiplea şi în condiţiile în care nu se pregătise să înregistreze niciun înscris cu doleanţele sale, care să fie transmis eventual Inspectoratului Şcolar al Judeţului, Ministerului Educaţiei şi Guvernului, protestatarul a urcat în cabinetul reprezentantului guvernamental, pentru a-i explica motivele solicitării sale.

Campionul prudenţei

Fost viceprimar şi city-manager al Oradiei, consultantul în afaceri Dacian Palladi a fost primul orădean care, împreună cu întreaga sa familie, s-a izolat în casă, încă înainte de decretarea stării de urgenţă, în martie 2020. Aşa cum BIHOREANUL a scris la vremea respectivă, Palladi şi-a făcut provizii masiv, iniţial pentru 45 de zile, şi s-a "închis" cu soţia şi cei doi copii, încă de la jumătatea lunii februarie.

"Am fost de două ori în China. Cunosc spiritul asiatic. Când preşedintele Xi Jinping a avertizat că ţara se confruntă cu cea mai mare criză de sănătate de după 1945, am început să mă documentez, am văzut viteza cu care se extinde virusul şi mi-am dat seama că dacă ajunge la noi, ne va spulbera ca trenul", mărturisea el atunci BIHOREANULUI.

Când epidemia a ajuns şi în Europa, orădeanul a avut cele mai sumbre viziuni. "Dacă lucrurile vor decurge cum cred eu, va fi jale. O să te simţi rău, o să suni la 112 fără să ştii când o să vină, dacă o să vină sau dacă o să aibă unde să te ducă", avertiza el, convins că, la fel ca peste tot în lume, şi în România autorităţile au subevaluat gravitatea situaţiei.

Potrivit lui, străzile Oradiei trebuiau să fie pustii, circulaţia ar fi trebuit să se limiteze la forţele de ordine, la echipajele sanitare care vizitează bolnavii, la cele "sociale" care duc hrană celor fără aparţinători şi la muncitorii care asigură serviciile de bază: furnizarea de apă, căldură, curent, gaz şi salubrizare. "Staţi în casă! Cu orice preţ, staţi în casă!", îndemna zilnic bărbatul pe reţeaua de socializare.