OTL se pregătește să facă pasul spre călătoria în timp. Nu vă îngrijorați, doar din punct de vedere al taxării!

„Peste tot în lumea europeană se folosește nu doar biletul cu o călătorie pe una dintre liniile de transport, ci și biletul cu o valabilitate de o oră, pe care îl poți folosi pe toate liniile. Vrem să introducem sistemul și în Oradea”, spune primarul Florin Birta. Noul bilet, care ar putea fi introdus din toamnă, va fi mai flexibil și, desigur, mai scump...

Transportul la comun...

Oradea a pariat tot timpul pe transportul în comun, pe ideea că este mai ieftin, rapid și ecologic.  În premieră pentru România, în 2008 municipalitatea folosea tramvaie Ultra Low Floor, cu podea joasă, accesibile și persoanelor în cărucior rulant.

În 2013, OTL s-a extins în comunele limitrofe Borș și Sânmartin, iar în 2021 a dat în folosință prima linie de tramvai construită în țară după căderea comunismului, lungă de 3,8 kilometri, între Calea Aradului și cartierul Nufărul.

În plus, Oradea a comandat încă 9 tramvaie Astra Arad, pe lângă cele 20 de garnituri existente, cumpără 30 de autobuze electrice și urmează să pună în funcțiune o linie de tram-tren.

... blocat de lucrări

Investițiile au făcut ca numărul călătorilor transportați în Oradea și Zona Metropolitană să crească anual, de la 22,6 milioane în 2020 la 29,3 milioane în 2024. Deși în creștere, numărul e încă departe de recordul de 46 milioane de pasageri din 2019.

Creșterea a fost frânată de restricțiile pandemiei de Covid, care au schimbat obiceiurile de călătorie, și de marile lucrări de infrastructură, cum ar fi cele pentru pasajele subterane din zonele Magheru, Gojdu ori Vladimirescu, derulate cu suspendarea circulației tramvaielor.

De altfel, în vara lui 2023, când circulația tramvaielor era oprită prin fața Pieței Mari, OTL a adunat  în câteva luni peste 50 de reclamații. „Nu e normal să plătesc încă un bilet ca să ajung la destinație cu alt mijloc de transport în comun, pentru că linia de tramvai pe care o folosesc este blocată de lucrări”, au reclamat orădenii.

Un ceas de valabilitate 

Pentru vara care vine, Primăria pregătește noi lucrări. În iunie, profitând de perioada concediilor, e programată începerea săpăturilor la viitoarele pasaje din intersecția Republicii - Louis Pasteur și din Piața București. Lucrările se vor desfășura tot cu sistarea circulației tramvaielor. Pentru a nu mai avea discuții cu călătorii, care vor fi obligați să folosească mai multe mijloace de transport și ar trebui să plătească din acest motiv pentru mai multe călătorii, OTL vrea să introducă, în premieră pentru Oradea, taxarea cu ora.

„Călătorii vor putea circula oriunde în oraș, schimbând mai multe mijloace de transport, în interval de o oră, fără să plătească încă un bilet”, explică directorul OTL, Adrian Revnic (foto).

Astăzi, cea mai lungă călătorie, cea dintre zona industrială din Calea Borșului și ieșirea din Nufărul către Sânmartin, durează, în funcție de trafic, între 35 și 45 de minute. Asta înseamnă că pasagerii vor putea traversa cu un singur bilet tot orașul.

Taxarea călătoriei în funcție de timp, nu de linie, a fost introdusă pentru prima oară în România în 2021, în București, unde un bilet este valabil 90 de minute. Biletul de o oră a fost instituit în 2022 și în Cluj-Napoca, iar în 2023 în Brașov și Iași.

Un bilet cu majorare 

Săptămâna trecută, economiștii OTL și cei ai municipalității calculau prețul viitorului bilet de o oră. În prezent, un tichet pentru o călătorie costă 3 lei, iar unul cu două călătorii 6 lei. Cum prețul nu a mai fost majorat din 2018, iar de atunci indicele prețurilor de consum a crescut cu circa 50%, biletul pentru o oră va fi mai scump. „Va exista o majorare de tarif pentru că, folosind mai multe linii, așa este și normal, dar nu va fi una de 50%”, spune primarul Florin Birta (foto).

Cel mai probabil, prețul unei călătorii de o oră va fi de 4 lei, cu 33,3% mai scump decât călătoria pe o linie. Un bilet de hârtie, cu două călătorii de o oră, ar urma să coste 8 lei. Spre comparație, potrivit informațiilor de pe internet, deja de doi ani prețul unei astfel de călătorii în București și Cluj Napoca este de 3 lei, iar în Brașov aceasta costă 4 lei.

„Vrem ca în următorii 3 ani numărul biletelor pe hârtie să scadă cu 80%, iar călătorii să se obișnuiască cu formele moderne de plată”, spune directorul economic al OTL, Romeo Nica.

OTL va vinde în continuare și biletele tipărite cu două călătorii. Motivul este simplu. Transportatorul vrea să descurajeze situația în care, ajunși la destinație, călătorii să dea mai departe biletele încă valabile.

Biletul online 

Transportatorul local mizează însă pe faptul că pasagerii vor folosi mijloacele moderne de plată. Călătoriile - inclusiv cele de o oră - vor putea fi plătite, la fel ca până acum, direct în tramvai sau autobuz cu ajutorul cardului bancar sau prin SMS transmis la numărul de telefon 7429. La fel, călătorii vor putea achita călătoria prin aplicațiile OTL Oradea din Google Play și App Store sau prin intermediul aplicației 24 pay.

Odată făcută plata direct din mijlocul de transport în comun, pasagerul va primi ori bon, ori mesaj de confirmare. „Oricum, odată ce a plătit călătoria, călătorul primește o dovadă cu ora la care s-a făcut plata și intervalul de valabilitate al biletului”, explică Romeo Nica (foto).

Oamenii vor putea dovedi că și-au achitat călătoria inclusiv dacă automatul din tramvai nu le-a eliberat chitanță. „Se poate întâmpla să se termine hârtia din aparat, dar nu este nicio problemă. Controlorii pot vedea în aplicație ora exactă și ultimele patru cifre ale cardului în contul căruia s-a făcut plata”, spune directorul economic.

Până la urmă, OTL are tot interesul să le ofere clienților cât mai multe modalități de a achita călătoria și de a dovedi că au dat banii. Numai să plătească...


TRANSREGIO RĂMÂNE CU OTL

„Avem solicitări să ne extindem”

Întrunit miercurea trecută în ședință ordinară, Consiliul Local Oradea a hotărât, cu unanimitate de voturi, delegarea către OTL, pentru încă 6 ani, a serviciului de transport public local de persoane. Delegarea se va face prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Transregio, care cuprinde localitățile Oradea, Borș și Sânmartin.

Transregio a supraviețuit crizei de anul trecut, când comuna Sânmartin amenința să se retragă din asociere fiindcă OTL a presat administrația locală să-și plătească datoriile. „Mai avem de acoperit o restanță eșalonată de circa 1 milion de lei din datoria de 5 milioane. În paralel facem demersuri pentru comasarea unor curse mai puțin rentabile, astfel încât bugetul local să nu mai contribuie cu circa 50.000 lei pe lună la plata transportului”, spune primarul comunei, Cristian Laza (foto).

Primarul Oradiei, Florin Birta, afirmă că OTL are mai multe cereri de extindere a serviciilor și în alte comune învecinate. „Avem solicitări pe care le analizăm. În septembrie, OTL va intra în posesia celor 30 de autobuze electrice cumpărate din China pe fonduri europene. Atunci vom vedea în ce mod putem onora și cererile primite din alte zone”.

Anul trecut, autobuzele OTL au făcut peste 56.000 kilometri pe traseele Transregio. Cele mai folosite linii au fost 511 (spre Băile Felix), 512 (spre Băile 1 Mai), 721 (spre Șușturogi) și 612 (spre Santăul Mare).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!