Facebook-ul s-a umplut cu meme: „Facem weekend-ul de 5 zile”, „Curent direct de la stâlp”, „Netflix gratis pentru toți românii, doar cu filme românești”, „Înlocuim ajutorul social cu pensii speciale pentru toți românii”. Sunt doar câteva dintre ironiile iscate de așa-numitul „Plan Simion”, cu care liderul AUR, George Simion, vrea să devină președintele României.

Dincolo de glume, BIHOREANUL a încercat să afle dacă sunt sau nu credibile promisiunile privind construirea unui milion de locuințe și vânzarea lor la jumătate din prețul pieței și cu dobânzi subvenționte de stat, care ar și renunța la o parte din taxele din care susține cheltuielile.

Spre deosebire de activiștii AUR, care cutreieră județul pentru a convinge bihorenii să semneze „contracte”, economiștii afirmă că „planul” e o amăgire a românilor dornici de chilipiruri și lipsiți de educație financiară.

„Să fim printre primii”

Imagini cu cozile de la sediul AUR din București (foto), luat cu asalt săptămâna trecută de sute de persoane nerăbdătoare să „se înscrie” în „Programul Simion”, au făcut înconjurul țării. Oamenii s-au arătat seduși de mirajul unor locuințe ieftine, al căror preț ar începe de la 35.000 euro, cum promite liderul partidului, George Simion, în cazul în care va ajunge președinte al României.

„Am venit fiindcă am auzit despre planul președintelui Simion prin care tinerii pot să-și cumpere o locuință la prețuri decente”, răspundea unui reporter un tânăr așezat la coadă. „Am vrut să fim printre primii care să avem dreptul să primim o casă sau un apartament”, zicea un alt bărbat.


INQUAM Photos / Cornel Putan

Cu „contract”

„Planul Simion” are și un site, cu întrebări seducătoare pe pagina de start. „Vrei o locuință la 35.000 de euro?” e prima dintre ele. Potrivit explicațiilor, „în cadrul acestui program se vor construi până la 1 milion de apartamente, la cele mai noi standarde, împărțite teritorial după cererea solicitanților înscriși în program”, „în imediata apropiere a orașelor mari” și „cu toată infrastructura aferentă”, inclusiv „grădinițe, școli, cabinete medicale, parcuri, terenuri sportive, șosea cu minim 4 benzi etc”.

Cele mai multe locuințe ar urma să fie apartamente cu 2 camere (50-55 mp), 3 și 4 camere (70-100 mp), cu „prețuri de pornire” de 35.000, respectiv 70.000 și 100.000 euro. Cum se va face împărțeala? „Eligibilitatea va fi stabilită în funcție de vârstă, număr de copii, numărul de proprietăți deținute (nicio proprietate, una, două sau mai multe proprietăți), starea civilă etc”. Conform AUR, „prima condiție este înscrierea în platforma #PlanulSimion, prin semnarea contractului cu George Simion”.


Inquam Photos / Saul Pop

Fără explicații

O a doua secțiune a site-ului întreabă vizitatorii: „Vrei să îți refinanțezi creditul cu dobândă 0?”. Sugestia e că persoanele care deja au făcut un împrumut imobiliar pot beneficia de tăierea dobânzii. Fără cea mai sumară explicație care să arate cum titularul unui credit ar putea să nu mai achite dobândă, este afișat un simulator cu îndemnul „Calculează câți bani vrei să salvezi prin Planul Simion”. Cei care îi dau curs introduc datele (ce sold au la credit, câte luni au de achitat rate, câți metri pătrați are locuința achiziționată) pentru a afla ce economie ar face cu dobândă 0.

Despre a treia promisiune afișată pe panourile publicitare ale lui George Simion ce împânzesc orașele și marginile șoselelor, și anume „tăierea fără milă din taxele pe salariile românilor”, site-ul nu spune nimic. În schimb, a treia secțiune, intitulată „Vrei să vezi și alte măsuri din Planul Simion?”, duce înapoi la celelalte două anterioare.

„Mă înscriu în baza de date”

BIHOREANUL a completat online un „contract de înscriere” în „program”. Reporterul a declarat un nume și un CNP, iar site-ul a afișat un „contract” ce prevede că „beneficiarul își declară susținerea pentru Planul Simion, astfel încât acesta să fie considerat o prioritate indiferent cine va asigura guvernarea”, dar și că și-a dat acordul pentru ca informațiile personale să-i fie stocate „în „baza de date a Planului Simion”.

De cealaltă parte, „candidatul la alegerile prezidențiale din 2024 George Nicolae Simion se obligă ca pe o perioadă de cel puțin 10 ani să se asigure de preluarea Planului Simion în programul noului Guvern, desemnat după alegerile legislative din 2024, și să întreprindă demersuri susținute pentru punerea în execuție”. De asemenea, „contractul” prevede că dacă nu își respectă „planul” și în cel mult 6 luni noul guvern nu prezintă calendarul de realizare a fiecărei etape („identificare terenuri, realizare exproprieri, realizarea rețelelor de utilități, demararea lucrărilor, recepția și alocarea locuințelor”), George Simion va demisiona din funcția de președinte al României.

Colectare frauduloasă

Impactul provocat de lansarea „planului” a obligat politicienii să reacționeze. Fosta ministră a Justiției Ana Birchall a afirmat că „ne-am întors la sălbăticia din anii 90”. Atunci, afacerea Caritas a făcut sute de mii de victime, promițând persoanelor care „depuneau” 20.000 lei că în 3 luni vor primi de 8 ori mai mult, adică 160.000 lei, dar schema piramidală a lăsat cu ochii-n soare „investitorii” de rând, îmbogățind persoane sus-puse, care încasau banii.

Birchall a subliniat că președintele României nu are niciun fel de atribuții în construirea de locuințe sau în stabilirea dobânzilor și fiscalității și a avertizat că adevăratul scop al „Planului Simion” este să colecteze datele personale ale credulilor care semnează „contracte”.

De altfel, deputatul PNL Alexandru Muraru a sesizat Parchetul General, pentru înșelăciune și colectarea frauduloasă de date personale și, concomitent, a fost sesizată și Autoritatea Electorală Permanentă, pentru că șeful AUR își face campanie prin mijloace frauduloase.

Urmează legi

Sub presiune, reprezentanții AUR au furnizat câteva precizări sumare. Prim-vicepreședintele Marius Lulea, patron al unei firme de construcții, a afirmat că persoanele care au stat la cozi ca să se înscrie în „program” nu vor avea neapărat întâietate la repartizarea locuințelor: „Se va elabora o legislație care va menționa clar categoriile de persoane și prioritățile”.

Lulea a afirmat că „Planul Simion” ar fi similar programului Prima Casă, al statului, iar dobânda va fi limitată la 2% și va fi achitată de stat. Tot statul va pune terenuri la dispoziția firmelor de construcții, obligându-le să se încadreze în prețurile stabilite, și va plăti infrastructura - apă, canalizare, electricitate, gaze, drumuri. Costurile proiectului le-a estimat la 50 miliarde euro, iar casele ar urma să fie gata începând din 2027-2028.

„Firmele abia așteaptă”

Unul dintre cei doi lideri ai AUR Bihor, Ciprian Blejan (foto), și el patron de firmă de construcții, susține că, odată ajuns președinte, George Simion va numi un premier care va executa planul, perfect fezabil: „Un milion de locuințe în 10 ani înseamnă 100.000 pe an, adică 2.200 în fiecare județ al țării și sector din București. Firmele de construcții abia așteaptă”.

Și Blejan compară „Planul Simion” cu programul ANL. „Acum se construiește în Sântandrei un bloc ANL la 700 euro metrul pătrat. Ăsta e prețul corect, nu cum vând unele firme blocuri în Oradea, cu 1.800 euro/mp”, susține el.

Întrebat de BIHOREANUL cine ar plăti costurile construcțiilor, Blejan afirmă că statul ar putea face economii inclusiv prin concedierea unor bugetari. Prin urmare, spune liderul AUR Bihor, activiștii partidului „deja merg în județ, pe care l-am împărțit în 9 zone, în care va exista câte un responsabil pentru a ajuta oamenii să se înscrie în program”.

O utopie

Profesoară la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea, Diana Sabău Popa (foto) consideră, însă, că „planul” nu are nicio logică economică. „Statul are ca scop să asigure alte servicii publice - educație, sănătate, apărare, siguranță -, nu construcția de locuințe. Ele pot fi realizate de dezvoltatori, dar aceștia lucrează pentru profit”.

Or, schema AUR ar însemna ca firmele să renunțe la profit. „Costul pe metrul pătrat în roșu este între 600 și 1.000 euro, în funcție de zonă, de prețul forței de muncă din acea zonă, de amplasamentul terenului, de materialele folosite, dar asta nu înseamnă că se vând la acest preț. În iunie, prețul mediu de vânzare a fost în Oradea de 1.400 euro/mp, deci o locuință de 50 mp ar fi la 70.000 euro. Dublu, deci, față de cei 35.000 euro promiși”, arată economista.

În concluzie, dacă statul ar suporta diferența de preț, ar fi necesare zeci de miliarde de euro anual, bani pe care i-ar procura fie tăind cheltuieli de la sectoarele mai sus enumerate, fie majorând taxele, ceea ce ar contraveni promisiunii de reducere a acestora. „Numai în utopie s-ar putea pune în aplicare un asemenea plan, ale cărui prevederi se bat cap în cap. De fapt, el se adresează unor persoane cu o educație financiară precară. Cine înțelege cum funcționează economia nu are cum să creadă în astfel de propuneri”, conchide profesoara.

Asta nu înseamnă, totuși, că mulți români, atrași de miraj, vor vota AUR și pe George Simion. Și vor realiza, ca și cu Caritasul, mult prea târziu ce au făcut...


PRECEDENTUL PPDD
De la Dan Diaconescu, fără număr

În istoria post-revoluționară a României, tonul promisiunilor demagogice l-a dat fostul patron al OTV și președinte al Partidului Poporului Dan Diaconescu. În 2012, acesta promitea construirea a 200.000 locuințe care să fie închiriate cu 25 euro/lună românilor săraci, ceea ce, calculau economiștii la acea vreme, ar fi costat 10 miliarde euro, iar cheltuielile statului s-ar fi amortizat în 170 de ani.

De asemenea, Dan Diaconescu și partidul său au mai promis și înghețarea ratelor la bănci timp de un an, precum și reducerea TVA la 10%.

Deși a intrat în Parlament, după alegerile de acum 12 ani partidul nu a mai pomenit niciodată de promisiunile fanteziste făcute anterior.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!