Termoficare Oradea va investi anul acesta 85,8 milioane lei pe lucrări de modernizare finanţate din propriii bani. Suma a fost aprobată vineri de Consiliul Local.

Economii obligatorii...

Una dintre condiţiile impuse de lege pentru a beneficia de asistenţă financiară nerambursabilă pentru dezvoltarea instituţiilor publice din fonduri UE şi de cofinanţare de la bugetul de stat a fost ca solicitantul să îşi înfiinţeze propriul fond de Întreţinere Înlocuire şi Dezvoltare (IID) pentru fiecare obiectiv de investiţii.

Fondul IID al operatorului de termoficare orădean a fost constituit din redevenţa pe care acesta o datorează oraşului, care e proprietarul centralei termice şi al tuturor reţelelor de încălzire, în schimbul bunurilor care i-au fost concesionate. Din fondul IID au început să fie finanţate lucrări de investiţii ale Termoficare începând din 2019.

Lucrările continuă!

Vinerea trecută, concomitent cu aprobarea bugetului Oradiei dar și al societăţii Termoficare pentru anul 2024, Consiliul Local Oradea a aprobat folosirea sumei de 85,8 milioane lei pentru investiţii în îmbunătăţirea sistemului.

Cea mai mare parte a banilor, în valoare de circa 64,3 milioane lei, va fi alocată pentru cofinanţarea unor proiecte europene, printre care: înlocuirea vechiului cazan pe gaz din CET cu echipamente noi de înaltă eficienţă (23,6 milioane lei), cofinanţarea celei de a treia etape de modernizare a reţelelor de termoficare (10,4 milioane lei) şi încălzirea cu un mixt de apă geotermală şi agent termic a unor consumatori din Ioşia Sud (9,9 milioane lei).

Diferenţa de 21,5 milioane lei va fi alocată pentru modernizarea punctelor termice 702 din zona străzii Iuliu Maniu (6 milioane lei) şi 303 din zona străzii Braşovului, racordarea mini-punctelor termice din zonă la reţeaua primară cu ocazia pietonalizării străzii Libertăţii (1,4 milioane lei) şi altele.

Vezi cum a fost distribuit fondul IID al Termoficare Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!