Bugetul local al Oradiei pentru anul 2024, în valoare de aproape 3 miliarde lei, cel mai mare de până acum, a fost adoptat vineri, în şedinţă extraordinară a Consiliului Local, fără să cuprindă alocări pentru propunerile orădenilor sau cele ale opoziţiei.

Cu întârziere de o oră...

Împărţeala bugetului oraşului pentru anul 2024 s-a hotărât cu votul consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au preferat să se abţină.

Dezbaterile din plen, anunţate pentru ora 14, au fost precedate de discuţii prelungite în şedinţele comisiilor de specialitate, care nu au caracter public, şi care au durat aproape două ore, fapt pentru care şedinţa extraordinară a început cu doar câteva minute înainte de ora 15.

În cadrul discuţiilor pe comisii, desfăşurate în lipsa primarului Florin Birta, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, precum şi reprezentanţii societăţilor subordonate municipalităţii orădene, de la Compania de Apă până la Oradea Transport Local, au oferit clarificări pe marginea întrebărilor ridicate de consilierii locali.

După cum era de aşteptat, cele mai multe clarificări au fost cerute de reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR, care au pus întrebări cu privire la destinaţia fondurilor alocate de la bugetul local şi a mărimii acestora.

Discuţiile prelungite au atins pe alocuri inclusiv un ton ridicat, fapt pentru care preşedintele de şedinţă, Teofil Filimon, l-a atenţionat pe social-democratul Liviu Sabău Popa: "Vă rog să nu mai vorbiţi peste mine!".

"Nu votaţi politic!"

Începută cu o întârziere de aproape o oră, şedinţa în plen a durat doar 32 de minute, interval în care consilierii locali au votat fără comentarii 27 dintre cele 28 de proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi.

Bugetul local al Oradiei pentru anul în curs, în valoare de aproape 3 miliarde lei, a fost singurul discutat efectiv.

Majoritatea întrebărilor au fost ridicate de reprezentanţii PSD, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, care au reluat în plen propunerile transmise în scris pe marginea proiectului de buget chiar dacă reprezentanţii municipalităţii formulaseră deja un răspuns la acestea în finalul materialului supus dezbaterii.

De altfel, în şedinţa de comisii, reprezentanţii municipalităţii i-au asigurat pe consilierii locali că toate solicitările au fost analizate şi au primit răspuns, chiar dacă nu şi finanţare.

Printre altele, pesedişii au cerut: majorarea subvenţiilor la gigacalorie, realocarea sumelor destinate construirii unui sediu nou pentru Compania de Apă Oradea către extinderea reţelelor de apă şi iluminat public, construirea unui pod pietonal în strada Beiuşului şi alocări de fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor.

"Vă rog să votaţi nu în conformitate cu linia partidului, ci cu justeţea acestor proiecte", le-a cerut pesedistul Adrian Madar liberalilor.

"Subvenţia la gigacalorie va scădea treptat!"

Primarul Florin Birta şi-a notat toate cererile pesediştilor şi a dat răspunsuri punctuale, fără să se ascundă după directorii săi.

Birta a eliminat din start orice posibilitate de reducere a prețului încălzirii. În prezent, orădenii plătesc 397 lei pe gigacalorie, sumă la care bugetul local contribuite cu o subvenție de 68 lei.

"Nu avem cum să majorăm subvenţia", a spus primarul de Oradea, care a arătat că, dimpotrivă, "în următorii ani o vom reduce treptat".

De altfel, această măsură a şi fost cuprinsă la cererea Ministerului Dezvoltării într-o hotărâre de Consiliu Local din noiembrie 2023, iar termenul limită este anul 2032. "Toate oraşele din România vor trebui să reducă subvenţiile alocate, nu să le crească", a explicat primarul.

"Şcoala" CAO

La fel, Birta a refuzat să dea curs cererii de realocare a banilor ceruți de CAO pentru construirea unui sediu nou în parcul industrial din strada Ogorului.

Estimat la circa 11 milioane euro, viitorul sediu, format din trei corpuri de clădire, va avea demisol, parter și trei etaje.

"Este un sediu necesar. Vrem ca toate diviziunile CAO, acum răspândite prin oraş, să fie reunite într-un singur loc", a spus Birta.

Actualul sediu al CAO, situat pe strada Duiliu Zamfirescu, ar putea găzdui săli de clasă. "În perioada următoare vor intra multe şcoli în reabilitare şi avem nevoie de spaţii pentru a nu-i ţine pe elevi să înveţe printre schele", a precizat edilul.

Rămâne cum am stabilit...

Un refuz tranşant a primit şi propunerea pesediştilor de construire a unui pod pietonal peste Peţa în continuarea străzii Beiuşului, paralelă cu Bulevardul Dimitrie Cantemir, pentru ca riveranii să aibă acces la staţia de tramvai din Aleea Salca.

"Am măsurat distanţa de la capătul străzii Beiuşului până în Bulevardul Dimitrie Cantemir, sunt 180 de metri până la staţia de tramvai", a replicat Birta, arătând că "această investiţie nu se justifică" pentru că "nu putem face pod peste Peţa tot la 200 de metri".

De asemenea, primarul a respins propunerea finanţării reabilitărilor de blocuri de la bugetul local. "Încercăm să le reabilităm pe fonduri europene", a zis el, arătând că "ar fi păcat să folosim bani de la bugetul local câtă vreme avem această posibilitate".

Conform hotărârii de buget adoptate vineri, "puşculiţa" oraşului se va ridica în 2024 la aproape trei miliarde de lei.

Concret, Oradea se va baza pe venituri la 2,81 miliarde lei, la care, adăugând excedentul bugetar de anul trecut, Primăria a prognozat cheltuieli de 2,93 miliarde lei.

Vezi mai jos bugetul local pe anul 2024: