Sistemul politic din România premiază lenea, laşitatea, inacţiunea în orice chestiune, deci de ce ar proceda diferit în problema termoficării, care odată cu scumpirea energiei a devenit noul cal de bătaie al politicienilor populişti?

Capitala produce gigacaloria cu 986 lei şi vrea s-o vândă cu doar 280 lei (la 28,39% din cost), Braşovul cheltuieşte 763 lei pentru a produce o gigacalorie pe care deocamdată o vinde cu 264 lei (34% din costuri), Constanţa bagă 1.337 lei pentru o gigacalorie pe care o va factura cu 450 lei (33,6%), Timişoara produce o gigacalorie cu 800 lei şi vrea s-o vândă cu peste 400 lei (50% din cost), iar Clujul o scoate cu 739 lei şi o va vinde cu 450 lei (60,89% din cost). Oradea, cu cea mai modernă centrală pe gaz, cheltuieşte 525 lei pentru producerea unei gigacalorii, pe care o va vinde populaţiei cu 396 lei (la 75,42% din cost).

Desigur, la fel ca bucureştenii, braşovenii, constănţenii, timişorenii ori clujenii (ba chiar ca majoritatea europenilor, căci energia termică se scumpeşte peste tot), şi orădenii se plâng că vor achita tot mai greu facturile de încălzire.

S-o luăm, însă, şi invers: în Bucureşti, toţi locuitorii, indiferent că beneficiază sau nu de termoficarea centralizată, plătesc 71,61% din facturile celor racordaţi, în Constanţa 66,6%, în Braşov 66%, în Timişoara 50%, iar în Cluj 39,11%, pe când în Oradea 24,58%. Mai mult, subvenţia provine nu doar din bugetele locale, adică din taxele şi impozitele locuitorilor oraşelor, ci şi de la bugetul central, deci şi din bănuţii celor care se încălzesc cu lemne la ţară. Injust şi imoral.

În loc să recunoască cinstit că scumpirea energiei este cauzată la noi nu doar de factori globali, pe care nu îi pot controla, ci şi de faptul că de trei decenii nu au mai construit capacităţi energetice (ba, dimpotrivă, au închis), iar primarii nu au reparat reţelele (toţi sperând că acestea nu vor "puşca" în mandatele lor), politicienii joacă iresponsabil leapşa cu problema încălzirii. Inclusiv cei "noi".

Edilul Bucureştilor, Nicuşor Dan, s-a trezit târziu că iarna nu-i ca vara, fostul său vice Vlad Voiculescu, fugit după două luni din Primărie ca să numere morţi de Covid la Minister, îl atacă pentru că nu a primit sprijinul Guvernului, iar Dominic Fritz, după ce şi-a pus director penal la CET-ul timişorean, care l-a cadorisit cu o amendă de 21 milioane euro de la UE pentru neachiziţionarea certificatelor verzi (ehe, ce bună era Oradea să le împrumute până mai ieri!), a stat cu mâna întinsă tot "la centru" şi, după ce a primit 54 milioane lei, tace-n cucuruz, fără a promite nicio măsură pentru modernizarea sistemului. Cum ar veni, marile speranţe "de dreapta" nu-s în stare de mai mult decât un asistat oarecare: să ne dea statul!

Cel mai dezolant e însă că, odată cu primăvara, vor uita cu toţii fix ce au de făcut: CET-uri mai performante şi reţele prin care gigacaloria să nu se mai piardă în pământ, scumpa de ea. Altfel, iar vom plăti toţi şi pentru ei, deşi altă "vină" nu avem decât că nu le semănăm...