În 27-29 septembrie, TIFF Oradea pornește marile ecrane pentru cea de a 7-a ediție. Ultimele titluri din cinematografia românească, deopotrivă apreciate de public și critici, și-au făcut intrarea în cel mai consistent program de filme de până acum. De data aceasta, TIFF Oradea aduce nu doar premiere cinematografice, ci și o surpriză pentru public: abonamentul TIFF Oradea, care permite accesul la cinci proiecții la alegere!
După premiera sa mondială de la Festivalul de Film de la Veneția, care va avea loc la început de septembrie, primul lungmetraj de ficțiune scris și regizat de Bogdan Mureșanu, Anul nou care n-a fost, ajunge la TIFF Oradea. Un film de public, comic și cu tensiune, Anul nou care n-a fost își concentrează acțiunea într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, și continuă povestea din „Cadoul de Crăciun”, cel mai premiat scurtmetraj românesc. Aceasta nu este încă o poveste din comunism, ci o invitație de a explora, cu umor și acțiune, momente absurde dintr-o lume alimentată de frică.
Moromeții 3 și Nasty sunt alte două titluri din program care vor teleporta publicul în trecut.Una dintre cele mai apreciate producții ale anului și ultima parte din trilogia semnată de Stere Gulea, Moromeții 3 îl urmărește pe Niculae Moromete, prins în mijlocul unor alegeri dificile, între iubiri tumultoase și lupte ideologice. Scris de data aceasta după un scenariu original, lungmetrajul are toate ingredientele pentru a deveni cel mai popular film românesc, așa cum s-a întâmplat la TIFF 2024.
Un personaj nu mai puțin celebru care va ajunge pe marele ecran la TIFF Oradea este tenismenul Ilie Năstase, în unul dintre cele mai bune documentare dedicate sportului din istoria recentă a cinematografiei românești. Nasty (r. Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu și Cristian Pascariu), aplaudat minute în șir în cadrul unui eveniment special la Festivalul de la Cannes, explorează personalitatea complexă a lui Ilie Năstase, momentele sale de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra sportului alb.
O intrare neașteptată în peisajul cinematografic românesc, dar deloc surprinzătoare pe lista filmelor TIFF Oradea este Unde Merg Elefanții (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şarga). Filmul aduce, în prim-plan, povestea a trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor: Leni, o fetiță bolnavă, dar plină de viață; Marcel, un tânăr cu tendințe sinucigașe; și Magda, o mamă care încearcă să uite cât de îngrozitoare poate fi viața. Spectatorii nu vor întâlni niciun elefant, dar, cu siguranță, vor avea de descifrat un puzzle la granița dintre realitate și fantasmă.
Poate cel mai incitant subiect în contextul impactului noilor tehnologii în viețile noastre, Clasat (r. Horia Cucută, George ve Gänæaard) scoate la iveală un adevăr întunecat, mușamalizat de o corporație. Povestea este o bună oportunitate pentru a reflecta la provocările moderne, de la toxicitatea de la locul de muncă, la etica folosirii Inteligenței Artificiale.
Un film de neratat mai ales pentru adolescenți este Horia, debutul în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu. Publicul este invitat să pornească într-un road movie palpitant pe o motoretă Mobra, alături de protagonistul din rolul principal. Călătoria lui Horia, un adolescent de 18 ani, îndrăgostit de o față din celălalt capăt al țării, este doar un pretext pentru o poveste despre maturizare și viață.
Celelalte filme din programul TIFF Oradea vor fi disponibile, în curând, pe oradea.tiff.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului.
Una dintre noutățile pe care le aduce cea de a 7-a ediție a festivalului este abonamentul TIFF Oradea, care costă 80 de lei și permite accesul la cinci proiecții diferite, cu excepția evenimentelor speciale (gala de deschidere, cine-concerte). Posesorii acestui card virtual își vor putea rezerva biletele online, pe pagina de ticketing tiff.eventbook.ro, pentru proiecțiile dorite.
Cea de-a 7-a ediție TIFF Oradea este co-organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Goethe Institut București, Consiliul Județean Bihor, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Manifest pentru Oradea.
Parteneri: Banca Transilvania, LIDL, Groupama, Ursus.
(Visit Oradea)