Acesta nu este un îndemn pentru locuitorii din Brăila, care iau bacul să ajungă în Dobrogea. E un îndemn al prietenului plagiatorilor, neonorabilul Ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Cifrele sunt încântătoare şi îmi amintesc de cele raportate cu ocazia strângerii recoltei pe vremea lui Ceauşescu.

Aflăm că de la un an la altul tinerii sunt tot mai deştepţi, astfel că procentul de promovare va depăşi în câţiva ani 100%. Ce nu spune domnul ministru e că cifrele denaturează adevărul, pentru că foarte mulţi absolvenţi de liceu nici măcar nu s-au mai obosit să meargă pe la examen, ştiind cam de ce sunt în stare.

Nici pe plan local nu prea avem cu ce ne lăuda. Nu avem nici un liceu între primele 50 din ţară, iar Colegiul Naţional Gojdu, din păcate, a luat-o uşor la vale, lucru previzibil după turbulenţele din ultimii ani. E păcat când dascălii amestecă elevii în lupta pentru funcţii, iar fostul director Florin Nicoară are dreptate să critice vehement politizarea sistemului de învăţământ. Atât doar că tocmai domnia sa a trecut prin patru partide în speranţa că va ajunge şef la Inspectorat.

În educaţie, dacă nu eşti mereu cu piciorul pe acceleraţie, poţi foarte uşor să decazi. Am absolvit un liceu care ajunsese în elita oraşului, iar acum, într-o singură generaţie, e la nivel de şcoală profesională. Bine măcar că şi reciproca este valabilă, căci Colegiul Ghibu, cândva o şcoală oarecare de cartier, a început să conteste supremaţia granzilor.

Bihorul stă cu învăţământul la fel ca în celelalte domenii, undeva de la mijloc în sus. Iar vârfurile care apar sunt nu efectul unui sistem performant pus la punct de Inspectoratul Şcolar, ci rodul eforturilor colective ale elevilor, părinţilor şi ale unor dascăli dedicaţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!