Clădirea multifuncţională pe care Primăria Oradea și un partener privat o vor ridica în locul fostului sediu PDL din Parcul Traian 14 a primit undă verde.

"S-a ajuns la o volumetrie"

Unul dintre cele mai controversate proiecte arhitecturale din Oradea, pe care municipalitatea orădeană vrea să îl implementeze în parteneriat cu un investitor privat, a primit avizul arhitectului şef al oraşului.

"Au existat mai multe variante de volumetrie pentru această clădire, existând la un moment dat şi o şedinţă comună cu Comisia Zonală a Monumentelor, în vederea găsirii unei soluţii agreate atât de către Comisia Municipală de Urbanism, cât şi de către Comisia Zonală de Monumente Istorice. În final, s-a ajuns la o volumetrie care a fost avizată de către ambele comisii", a declarat viceprimarul Arina Moş.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, proiectul a primit avizul cu numărul 2.484 din 2021, lucrarea urmând să fie realizată de municipalitate în parteneriat cu firma La Casa SRL, co-proprietar al amplasametului.

"Imobilul va avea un regim de înălţime P+3E+ER şi va fi distribuit astfel: la parter vor fi amenajate spaţii comerciale, iar la etaj se vor amenaja birouri. Accesul se va face din strada Parcul Traian. Conform PUD-ului aprobat, locurile de parcare aferente funcţiunilor se vor asigura în parcarea publică etajată, situată în vecinătate, pe strada Tribunalului", se menţionează în comunicat.

Potrivit PUD-ului aprobat, clădirea va ocupa jumătate din frontul stradal de lângă Palatul de Justiţie.

Construcţia urmează să fie completată într-o etapă ulterioară, printr-o investiţie privată, cu încă o aripă pe amplasamentul de la intersecţia străzilor Parcul Traian şi Franz Schubert.

Un proiect controversat

Intenţia municipalităţii orădene de a ridica, în zona zero a Oradiei - între Palatul de Justiţie şi Palatul Baroului de Avocaţi - o clădire simplistă cu aspect funcţional a stârnit reacţii aprinse din partea orădenilor încă din iarna anului trecut, când a fost aprobat Planul de Urbanism Zonal.

Contestatarii sunt de părere că o plombă modernistă între cele două faţade bogat ornate va strica imaginea zonei centrale a oraşului.

Proiectul a fost cu atât mai criticat cu cât, în loc să organizeze un concurs internaţional în urma căruia să aleagă cel mai bun proiect, municipalitatea a preferat să lucreze cu unul dintre arhitecţii „de casă”.

Deşi la acea dată reprezentanţii municipalităţii şi-au apărat proiectul, arătând că imaginile 3D prezentate public au fost realizate doar pentru ilustrarea modului în care va fi mobilat amplasamentul, fără a constitui varianta finală, schiţele aprobate de CMUAT nu sunt foarte departe de proiectul iniţial.

Printre modificările aduse proiectului se numără creşterea suprafeţei vitrate a clădirii, în special pe porţiunea dinspre strada George Enescu, şi implementarea unei soluţii cu balcoane în axul central al imobilului, probabil pentru a sparge monotonia faţadei centrale.