Până acum în acest an, pompierii din Bihor au stins un număr record de incendii de vegetație și de pădure, aproape 700, cât numărul tuturor incendiilor care au avut loc în tot anul 2021, în județ.

Mai precis, potrivit unor date de bilanț prezentate luni, într-o conferință de presă, de inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bihor, generalul de brigadă Sorin Caba, din totalul de 3.340 de intervenții pe care le-au avut militarii din județ în primele 8 luni din an, 1.162 au fost incendii, din care jumătate, 650, incendii de vegetație uscată și altele. Prin comparație, în tot anul trecut, pompierii au intervenit la aproape 700 de incendii, inclusiv de vegetație, în locuințe, la mașini sau la diferite firme.

Intervenții dificile

În această vară, peste 200 ha din Munții Apuseni, în zona Valea Aleului, au ars în urma unui incendiu de pădure, iar un incendiu de vegetație a avut loc și pe dealurile Oradiei în urmă cu o lună, când 21 de ha s-au mistuit.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Sorin Caba, spune că aproape de fiecare dată, vina pentru un incendiu de vegetație o poartă omul, care desfășoară activități periculoase în natură, fără să țină cont că solul este uscat din pricina secetei.

„Din păcate, anul acesta s-a evidențiat în mod negativ față de ultimii ani prin aceste incendii de pădure și de vegetație uscată. Au fost foarte multe și din cauza fondului secetos, lipsa precipitațiilor a favorizat, din nefericire, acest fenomen. Am avut intervenții în zona de dealuri, în zona împădurită, de fiecare dată foarte dificile și din cauza terenului greu accesibil, pentru că flăcările sunt foarte greu de controlat, curenții de aer care se formează la nivelul acestor suprafețe sunt foarte periculoși, și mai există posibilitatea răspândirii necontrolate acestui incendiu”, a declarat Caba.


Incendiul de vegetație de pe dealurile Oradiei izbucnit pe 14 august s-a manifestat aproape de zone locuite (foto: Bogdan Popa)

Mai multă atenție

Adesea, pompierii au fost ajutați de voluntari, de angajații Direcției Silvice și de localnici, dar tot au avut mult de muncit pentru a stinge aceste focuri.

„De cele mai multe ori, din păcate și trebuie să spun cât se poate de apăsat, omul este cel care generează aceste incendii, intenționat ori neintenționat. Faptul că sunt lucrări în zona montană, de defrișare, de curățare a lemnului sau de asanare a anumitor suprafețe de teren în vederea introducerii lor în circuitul agricol, de cele mai multe ori duc, cu rea intenție sau din accident, la producerea unor incendii”, a spus șeful ISU Bihor (foto jos).

Incendiile de pădure sunt cu atât mai periculoase cu cât, adesea, sunt observate târziu, se extind rapid din cauza crengilor și frunzelor uscate, motiv pentru care pompierii le cer lucrătorilor forestieri și cetățenilor deopotrivă să fie mai vigilenți, dacă nu vor ca județul lor să ardă așa cum regiuni din Franța ori Grecia au luat foc în această vară, și nu numai.

Activitatea ISU, în cifre

În aceeași conferință de presă, Caba a mai precizat că, până acum în acest an, media intervențiilor zilnice a echipajelor ISU Bihor este de 45, mai mare decât în anul 2021, când în medie au răspuns apelurilor de urgență de 42 de ori pe zi.

„Cele 10.855 de misiuni desfășurate au constat în 3.340 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 6.624 de intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 891 de recunoaşteri în teren şi exerciţii”, a spus Caba.

De la începutul anului, pompierii bihoreni au salvat 43 de persoane, în timp ce 26 au fost rănite în incendii, iar patru au decedat.

La capitolul prevenție, angajații ISU Bihor au făcut 1.633 de controale, în urma cărora au dat 1.293 de amenzi în valoare totală de 2,4 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!