Artistul orădean Thurzó Zoltán, care a doborât recordul mondial pentru cel mai lung concert de pian din lume la finalul săptămânii trecute, le-a povestit marți jurnaliştilor cum a reuşit să cânte la pian 130 de ore, cu o pauză de 5 minute pe oră, după ce anul trecut a mai încercat, dar fără succes, să doboare acelaşi record.

A renunţat la fumat

Pianistul a anunțat că și-a dus misiunea la bun sfârșit duminică după-amiază, înainte de a merge la odihnă, după şase zile şi şase nopţi de cântat.

Thurzó Zoltán a început să cânte la pian săptămâna trecută, luni, la ora 10, la etajul 1 al clădirii în care a funcționat în trecut restaurantul Queens, pe strada Primăriei, şi s-a oprit duminică dimineaţă la ora 6.45.

Înainte de acea săptămână, artistul s-a pregătit constant, formându-și totodată o echipă de specialişti care să-l ajute în momentele de cumpănă din timpul concertului.

Faţă de anul trecut, când a încercat să doboare acelaşi record fără ajutor specializat, acum a fost sfătuit şi monitorizat de un oftalmolog, de un psiholog, de un sportiv de Triathlon, care l-a ajutat să slăbească, şi de o kinetoterapeută, care i-a făcut masaj cervical în timp ce cânta. 

"După ce anul trecut nu am reuşit să dobor recordul, m-am lăsat de fumat. A fost greu, dar ştiam că nu-mi face bine. Atunci, în loc să mă concencentrez pe cântat, uneori aşteptam pauza ca să fumez, era o dependenţă. În plus, prietenul meu Daniel Erdei m-a ajutat să slăbesc 10 kilograme şi să schimb alimentaţia. Am început să beau mult mai multă apă, ceaiuri și să mănânc legume, orez şi puţină carne", a explicat pianistul în timpul conferinţei de marți.

Bariera emoţională

El a mărturisit şi că cele mai grele au fost minutele în care se apropia de 77 de ore cântate.

"În iarna anului trecut s-a oprit la peste 77 de ore, lucru care a însemnat pentru el o nereuşită, o povară. A fost o barieră emoţională pe care el trebuia să o depăşească, iar acele minute din cea de-a 77-a oră au curs foarte lent. Am fost foarte liniştiţi când a trecut de asta, dar şi de pragul de 100 de ore cântate", a spus partenera sa de viaţă şi viitoarea sa soţie, Erika, prezentă la conferinţă.

Concertul a fost urmărit de 12 supraveghetori, organizaţi în 6 echipe, care s-au asigurat că orădeanul nu a încălcat regulile impuse de Cartea Recordurilor.

Între acestea se numără interzicerea improvizaţiilor, a repetării unui cântec în decurs de patru ore sau interpretarea unei lucrări mai scurte de două minute.

Thurzó a cântat la pian mai multe imnuri de stat, între care şi imnul României şi al Ungariei (fiind etnic maghiar), al secuilor, dar şi Sonatele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Pentru a nu-şi obosi degetele în timp ce cânta, el a încercat să facă mişcări scurte. În plus, în multe dintre pauze, kinetoterapeuta Török Etel îi făcea masaj la degete.

În momentele de cumpănă, iubita sa Erika, prietenul Zatyko Gyula şi psihologul Molnár Éva Kinga îi aminteau de ce îşi doreşte să doboare recordul.

"Eu iubesc muzica, iubesc să cânt la pian, pot să spun chiar că sunt obsedat de muzică şi visul meu cel mai mare este să deschid un muzeu al muzicii în Oradea, iar pentru asta trebuie să adun susţinători şi fonduri. Titlul în Cartea Recordurilor mă ajută să ajung cunoscut în lumea celor care sprijină cultura şi muzica", a mai spus Thurzó Zoltán.

Record după record

Pianistul a mai explicat şi că tot concertul de 130 de ore, precum şi pauzele au fost filmate, iar materialul întreg va fi trimis către Cartea Recordurilor.

Concertul său de pian va deveni astfel cel mai lung din lume, doborând recordul precedent înscris în anul 2015 de indianul Mrityunjay Sharma care a rezistat la pian 127 de ore, 8 minute şi 32 de secunde.

Acesta este cel de-al doilea record mondial înscris de Thurzó Zoltán în Cartea Recordurilor.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, pe 13 iunie, el a cântat, timp de 132 de minute, la o altitudine de 5.324,77 metri, cea mai mare de până atunci, în Nepal, în tabăra de bază de pe muntele Everest.

Orădeanul a doborât atunci recordul reuşit în anul 2018 de o artistă din Marea Britanie care a cântat la 4.964 de metri, iar recent a primit şi certificatul de Cartea Recordurilor (foto).

Atunci aventura orădeanului în Nepal a costat 21.000 de euro, bani adunaţi de el de la 16 sponsori. La cel de-al doilea concert de Cartea Recordurilor, pianistul orădean a cheltuit aproape aceeași sumă, dar din fonduri proprii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!