Pe vremuri, prin clasele primare, se învăţa o poveste cu Moş Ion Roată şi Cuza Vodă. Moş Ioan Roată se plângea că boierul l-a scuipat în faţă, iar Cuza l-a pupat pe frunte, consolându-l că acolo unde l-a scuipat boierul acolo l-a pupat Vodă.

Cam aşa e situaţia actuală şi în cazul Partidului Naţional Liberal din Bihor. Degeaba face Ilie Bolojan reduceri de personal şi-i bagă pe oameni în priză dacă gealaţii din partid scuipă pe munca lui, folosind aceleaşi metode păguboase de 30 de ani.

În Beiuş, la concursul de manager al spitalului s-a reuşit marea performanţă să câştige un fost vânzător de băuturi, în detrimentul unui medic. Iar domnul manager Claudiu Lupău a început anul cu un chef în plină pandemie, unde şi-a adus printre cheflii şi un medic care trebuia să fie de gardă.

În mod normal, primarul liberal al Beiuşului trebuia să-i ceară imediat demisia. Dar problema nu e aşa de simplă, pentru că, între timp, au ieşit la iveală interesele celor din Primărie care au organizat concursul.

Prin deconcentrate, la fel, linişte totală. Nu se mişcă nimic, nici măcar nu se mimează schimbarea, înnoirea.

Sigur, Ilie Bolojan nu are puterea unui prim secretar, dar la ce pondere uriaşă are partidul său în Bihor, la numărul uriaş de consilieri locali şi judeţeni, nu e nici departe de puterea unui lider de pe vremea comunismului. Şi, la cum îl cunosc eu, nici nu i-ar displăcea uneori să aplice aceleaşi metode.

Dacă implementarea „modelului Oradea” în comunele cu primari de altă culoare politică este greu de făcut, iată că în fiefurile liberale pare de-a dreptul imposibilă. Şi aşa primarii - oamenii preşedintelui Bolojan - sunt supăraţi că prin reducerile operate au căzut victime colaterale şi neamurile și pilele lor.

După schimbările din Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean, s-ar impune modificări serioase și la nivelul comunităților locale. Altfel, toată munca asta de înnoire rămâne o furtună într-un pahar de apă.

Lucrurile ar trebui urnite, dacă nu pe considerente strict manageriale, măcar din calcul electoral. Căci în 2024 vine o furtună peste PNL cum n-a mai fost în istoria sa...