Anul acesta a fost complicat din pricină că toate nerealizările din programul financiar al UE 2014-2020 trebuiau recuperate până de Revelion. În perioada 2014-2020 Uniunea Europeană a dat bihorenilor cam 600 de milioane de euro, iar, pe cap de locuitor, fiecare orădean a primit aproape două mii de euro. Deci, o familie cu doi copii a căpătat 8 mii de euro, bani pe care o mare parte din populația orașului nu i-a văzut niciodată la un loc.

Asta, ca să se mai liniștească neghiobii care înjură Uniunea Europeană că vrea să ne lovească la suveranitate, că ne pune să mâncăm gândaci și că vrea să ne despartă de tradiționalul nostru prieten de la răsărit, trăiască ARLUS! Sigur că banii aceștia nu i-au luat cetățenii în teșcherea, așa cum au cerut unii politruci. Dacă ar fi după ei, sumele ar fi fost distribuite nominal, pentru ca tot omul să-și poată achita datoriile acumulate pe caiet la ABC-ul de la parterul blocului.

Investițiile ajung să fie terminate abia pe finalul exercițiului financiar din cauze multiple, de la slaba capacitate administrativă, la proiecte făcute pe genunchi, la firme care contestă licitațiile numai ca să se afle în treabă și la elemente neprevăzute, inevitabile când discutăm de investiții de zeci de milioane de euro.

Cei care și-au făcut o casă știu că niciodată nu se pot încadra nici în bugetul planificat nici în termenul dorit, așa că nici la ditamai investițiile nu e simplu să duci lucrările până la capăt fără incidente. De aceea nu cred că e cazul să ne smulgem părul de pe piept de durere că am pierdut 400.000 de euro la Aeroport, unde investiția se ridica la 65 de milioane de euro. Scriam acum câteva luni că mi se pare proiectul cel mai riscant pentru că a început extrem de târziu și pe deasupra era foarte complicat.

Ca să vă dați seama de ce s-a făcut acolo, pe lângă prelungirea pistei și gardul inteligent, noul terminal s-a clădit în șase luni și are o suprafață de aproape 13.000 de metri pătrați. Iar terminalul făcut în regimul anterior de tristă amintire, de trei mii de metri pătrați, abia a fost terminat în trei ani.

Degeaba ne angajăm ca de la anul să fim mai deștepți pe următorul ciclu financiar, pentru că acesta a început în 2020, iar noi ne luptăm încă să-l ducem la bun sfârșit pe cel vechi. Un lucru e sigur: banii veniți de afară se văd în oraș și județ. Cine nu crede să-și aducă aminte acum 15 ani cum fumega CET-ul, cum rețelele erau mereu cârpite din cauza avariilor, cum ne dădeam jos din mașini direct în nămolul cartierelor, cum spitalele erau niște bolnițe, iar palatele din Centru stăteau să ne cadă în cap.

Să sperăm că vom avea ani mai buni, că între timp ne-am mai deșteptat și noi. La mulți ani, Cetitorule, la revedere, 2023, te așteptăm cu emoție, 2024!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!