Chiar dacă pare un gest banal, aruncarea medicamentelor expirate sau nefolosite laolaltă cu deșeurile reziduale face rău mediului înconjurător. Ajunse la groapa de gunoi, produsele farmaceutice se descompun și poluează solul, aerul și apa.

RER Vest nu mai are dreptul să preia aceste deșeuri, considerate periculoase, conform legii, ele putând fi predate acum doar la spitale.

Nu contaminați mediul!

Medicamentele expirate sau nefolosite, seringile folosite și alte tipuri de deșeuri medicale tăietoare sau înțepătoare generate într-o locuință nu se depozitează în sacii sau pubelele de acasă. 

Aruncarea acestora împreună cu deșeurile rezultate din locuință (deșeuri menajere) poate duce la contaminarea solului și apei. Conform Direcției de Sănătate Publică Bihor, „riscul este cu atât mai mare cu cât o parte semnificativă din populație consumă apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată în niciun fel. Consumul de apă contaminată cu substanțe medicamentoase poate duce la anumite îmbolnăviri, intoxicații (în funcție de substanța activă) sau creșterea rezistenței la antibiotice”. 

Program dedicat

Drept urmare, RER Vest își anunță clienții din Oradea și din Zona Metropolitană că nu mai poate prelua medicamentele nici în centrele de colectare separată.

Singurele locuri unde cetățenii mai pot preda medicamentele nefolosite sunt următoarele spitale publice și private: Spitalul Județean, CFR, Pelican, NewMedics, clinica Laser System, spitalul Clinica Lavinia Davidescu și clinica Medetil (toate din Oradea), Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix și Auxologico President, din aceeași stațiune.

Fiecare unitate medicală și-a organizat propriul program de colectare a deșeurilor medicale. De exemplu, la Spitalul Județean populația poate duce aceste produse la Staționarul VI, fostul spital de Infecțioase din strada Republicii, în fiecare zi de miercuri, între orele 9 și 12. Mai accesibil este Spitalul CF, unde medicamentele expirate pot fi duse de luni până joi, între orele 8 și 14. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!