Trei containere anti-caniculă au fost deschise, începând de luni, în zone aglomerate din Oradea, în contextul în care se anunță călduri extreme pentru această săptămână.

Refugiile împotriva vipiei sunt situate în Piaţa Cetate, Piaţa Decebal şi în zona Pieţei Rogerius. "Containerele anti-caniculă vor deservi cetăţenii în perioada sezonului cald, în intervalul orar 10:00 - 18:00 (inclusiv în weekend), în zilele în care indicele de disconfort termic va fi ridicat", a transmis luni Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Containerele anti-caniculă sunt menite să le ofere un refugiu din calea caniculei, acestea fiind dotate cu aer condiţionat. Refugiile sunt dotate cu apă potabilă și sunt deservite de personal medical, care poate oferi primul ajutor. 

„Asistenţa este asigurată prin personalul medical al  Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO), pregătit să asigure primul ajutor persoanelor afectate de caniculă, iar în caz de urgenţe să solicite ajutor specializat", se menţionează în comunicat.

ANM a emis luni un cod galben de caniculă şi disconfort ridicat pentru judeţul Bihor pentru prima zi a săptămânii. Potrivit estimărilor specialiştilor, temperaturile urcă până la 37 de grade la umbră. Valul de căldură se extinde în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi jumătatea de sud a Moldovei.

De asemenea, potrivit prognozei, în Crișana, deci implicit în Bihor, în această săptămână, valul de căldură va fi persistent și în intensificare, va fi caniculă, cu medii ale temperaturilor maxime de 35 - 37 de grade, valori local mai ridicate fiind posibile între 11 și 13 iulie. „Nopțile vor deveni tropicale în mare parte a regiunii, minimele termice urmând a se situa între 20 și 23 de grade, în medie”, arată meteorologii. 


Recomandările Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei sunt următoarele:

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);

– Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00;

– Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

– Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);

– Mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

– Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

– Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dezabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

– Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

– Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

– Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!