Tribunalul Bihor a anunțat joi că a găsit volumul cu declaraţiile martorilor din dosarul în care Victor Micula este judecat, împreună cu patru agenţi ai Poliţiei Oradea, pentru că ar fi accesat baza de date a MAI, dar şi că, echipat ca un poliţist, a participat ilegal la o percheziţie. Anunțul vine la un an de la dispariția acestuia!

Potrivit unei informări transmise joi după amiază de instanță, volumul care conţinea toate declaraţiile martorilor audiaţi de procurori Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a fost găsit chiar în arhiva Tribunalului Bihor. 

"În urma acţiunilor de căutare a volumului lll din dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, ataşat dosarului de instanţă, acţiuni intreprinse de grefierii arhivari ai Tribunalului Bihor, acest dosar a fost găsit, acesta regăsindu-se în toată perioada derulării căutărilor în arhiva Tribunalului Bihor", se precizează în comunicatul semnat de judecătorul Cristian Monenci, înlocuitor al purtătorului de cuvânt.

Interpelat pentru completări, judecătorul Cristian Monenci a declarat, pentru BIHOREANUL, că volumul pierdut a fost găsit chiar în cursul zilei de joi, iar reprezentanţii instanţei au înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. "Este dosarul lor, era normal să se procedeze în acest fel", a declarat Monenci, precizând că "volumul a fost căutat de grefierii arhivari în mod constant".

Cu atât mai curios este, deci, că dosarul a fost găsit într-un loc unde, culmea, grefierii arhivari au mai căutat şi anterior, un raft din arhiva penală a Tribunalului Bihor.

Dacă a fost tot timpul acolo ori dacă a fost "restituit" de persoana care l-a "împrumutat" nu e clar şi ar fi greu de stabilit, căci în încăperea cu pricina nu există camere de supraveghere. 

Volumul cu declaraţiile martorilor din dosarul lui Victor Micula a dispărut în iunie 2021, însă acest lucru a fost adus la cunoştinţa părţilor abia două luni mai târziu, după cum a dezvăluit BIHOREANUL.

Pentru găsirea documentelor, Tribunalul a declanşat, atunci, o anchetă administrativă, dispunând grefierului de şedinţă şi celor din arhiva secţiei penale să le caute în toate arhivele instanţei, adică atât în cea penală, cât şi în cea civilă, care funcţionează într-un spaţiu comun.

Pe 30 august 2021, cum dosarul nu a apărut, instanța s-a adresat Parchetului, solicitând o copie a acestuia, pentru a fi folosită până la găsirea originalului.

Comunicatul nu menționează dacă cineva a fost sancționat sau nu pentru dispariția volumului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!