Tribunalul Bihor a respins, marți, solicitarea asociației Consiliul Consultativ Cetățenesc Bihor de suspendare a planului urbanistic zonal pentru centrul istoric al Oradiei, până la judecarea pe fond a anulării documentului.

„Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanți”, se arată în soluția publicată miercuri pe site-ul instanței de judecată.

Sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Până atunci, PUZ-ul pentru zona centrală rămâne în picioare. Conform hotărârii luate de Consiliul Local Oradea, noul PUZ intră în vigoare de la 1 martie 2022.

Totodată, indiferent de soluția privind suspendarea PUZ, judecătorii trebuie să analizeze, pe fond, dacă planul în sine este în regulă sau trebuie anulat.

Argumente pentru anulare

Așa cum a anunțat săptămâna trecută, ONG-ul a deschis procesul în numele a peste 1.000 de orădeni care locuiesc în zona centrală.

Printre altele, CCC Bihor contestă planul fiindcă prevede demolarea a zeci de imobile de pe trei străzi din centru, Evreilor Deportați, Avram Iancu și Plevnei, pentru ca șoseaua să poată fi lărgită. Estimările asociației arată că 70 de case vor fi demolate.

De asemenea, PUZ-ul prevede reglementări noi, dar ambigue, privind înălțimea minimă și maximă a clădirilor din centrul istoric, de asemenea contestate de orădeni, sau că dezvoltatorii imobiliari vor putea scăpa de obligația de a amenaja parcări, contra unei taxe către Primărie.

Printre argumentele pentru solicitarea de a suspenda și anula planul urbanistic, CCC Bihor a menționat că Primăria n-a organizat o dezbatere publică și că nici n-a realizat studii de trafic sau de impact, care să justifice sau să analizeze schimbările majore introduse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!