În acest an, 229 de orădeni și 61 de asociații de proprietari au luat amenzi de la Poliția Locală, pentru că nu au aruncat corect deșeurile, agenții preferând să împartă mai degrabă avertismente.

Lucrurile se vor schimba, însă, deoarece de acum înainte polițiștii locali vor da direct amenzi când văd că deșeurile sunt amestecate. Scopul sancțiunilor pecuniare este să îi determine pe orădeni să respecte colectarea separată, ținând cont că gradul de reciclare din oraș este încă redus.

Reciclarea, în declin

În anul 2021, un sfert din deșeurile produse în Oradea au fost valorificate sau reciclate. Pentru primul trimestru al anului 2022, gradul reciclării a coborât la 22%, pentru ca la sfârșitul lunii august să scadă dramatic, la 17%. Drept urmare, Primăria caută soluții.

Una dintre ele va fi intensificarea verificărilor în pubelele orădenilor. Din octombrie 2021 până în august 2022, o echipă mixtă, formată din reprezentanți ai Primăriei, ai Eco Bihor și ai RER Vest au verificat deșeurile din oraș, controale în urma cărora Poliția Locală a dat amenzi în valoare totală de 220.000 de lei.

Potrivit directoarei adjuncte a Direcției Tehnice, Adina Popa, în total s-au dat 229 de amenzi persoanelor fizice, 61 la asociații de proprietari, în timp ce 1.032 de persoane fizice și 146 de asociații au primit avertismente.

„Vom continua campania de verificare a modului de colectare la asociații și persoane fizice, și de acum înainte se vor da amenzi, nu avertismente, pentru că în ultimul an s-au făcut deja controale în tot orașul” a declarat Popa.

Șoferii RER, în vizor

De asemenea, vor fi verificate inopinat și autogunoierele RER Vest, mai cu seamă că în ultima perioadă Primăria a depistat mai multe situații în care, peste deșeurile adunate de la orădeni, mașinile de salubritate au adunat și resturi din construcții sau din demolări. Potrivit lui Popa, sunt deșeuri care „în mod evident, nu încap în recipientele de colectare ale cetățenilor”, ci pe care șoferii și muncitorii RER Vest le ridică ilegal, contra unui ciubuc.

„Operatorul de salubritate va trebui să-și instruiască angajații, șoferii, salubriștii și să verifice tipurile de deșeuri care trebuie să intre în componența celor două fracții, pentru că ajungem la concluzia că o mână destul de mică de oameni ajung să zădărnicească întregul proces de colectare”, a declarat directoarea adjunctă.

Potrivit acesteia, conducerea RER Vest a luat măsuri și a disponibilizat câțiva șoferi prinși că aveau asemenea înțelegeri, iar acum va dota toate autogunoierele cu camere de supraveghere, astfel încât angajații să fie descurajați.

Soluții pentru sticle

Pe de altă parte, Primăria caută și alte soluții pentru creșterea gradului de reciclare a deșeurilor, iar un neajuns este lipsa unei metode de colectare a sticlelor de la case. „Avem mai multe variante: în anumite puncte, să introducem niște containere de colectare strict pentru sticlă, să dotăm gospodăriile cu pubele sau cu saci, sau să organizăm campanii de colectare lunară, într-o sâmbătă de exemplu, să se știe că toată lumea poate să ducă în fața casei sticla”, a explicat Popa.

De la blocurile din Oradea, RER Vest colectează separat sticlele, din pubelele verzi, un serviciu pentru care cetățenii nu plătesc nimic.

De asemenea, Primăria vrea să sprijine educația ecologică în școli și va cumpăra o eco-insulă inteligentă și mobilă, pe care o va plimba dintr-o unitate de învățământ în alta, astfel încât elevii să strângă deșeuri reciclabile. Cei care vor colecta cele mai multe cantități, vor fi premiați.

O altă variantă luată în calcul de Primărie este achiziționarea unui „PETrică”, adică un tonomat care, în schimbul unor flacoane, să elibereze tichete de călătorie OTL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!