Obiectivele turistice ale Primăriei Oradea au atras anul trecut de aproape două ori și jumătate mai mulți vizitatori decât în anul 2021.

Potrivit statisticilor Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, care administrează aceste obiective, numărul turiștilor a crescut de la 34.014 la 81.577 de vizitatori.

Turnul, casa și sinagoga...

„Numărul total de vizitatori a fost contorizat pe baza taxelor plătite la intrare. Conform statisticilor, cele mai vizitate obiective sunt Turnul Primăriei, Casa Darvas - La Roche și Sinagoga Zion”, a declarat directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupșea (foto jos), marți în cadrul unei conferințe de presă organizate pe tema raportului de activitate pe anul 2022.

Oradea (de) la înălțime

Cel mai căutat obiectiv turistic administrat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice (Oradea Heritage) în anul 2022 a fost Turnul Primăriei. „Cei care ne vizitează orașul sunt atrași de panorama pe care o oferă Turnul Primăriei. Aici, primesc invitația de a vizita și celelalte obiective”, a spus Angela Lupșea.

După doi ani în care a fost închis pentru reabilitare, turnul palatului administrativ al orașului a atras anul trecut 34.610 vizitatori.

Al doilea obiectiv căutat de turiști îl constituie, la mare distanță, Casa Darvas - La Roche, cu care a avut anul trecut 21.087 de vizitatori, cu 23,2% mai mulți decât în 2021. De asemenea, în anul încheiat, la Casa Darvas - La Roche, muzeu Art Nouveau, au fost organizate 48 de evenimente, care au reunit peste 5.100 de participanți.

Locul trei în preferențele vizitatorilor îl ocupă Sinagoga Neologă Zion, cu 13.789 de vizitatori, obiectiv urmat de Templul Masoneriei (7.918 vizitatori) și Sinagoga Aachvas Rein - muzeu al Istoriei Evreilor din Oradea (4.173 vizitatori).

Toate obiectivele turistice ale municipalității au încheiat anul 2022 cu un număr mult mai mare de vizitatori decât în 2021 și venituri în creștere.

Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor a avut anul trecut încasări din bilete de 622.345 lei, din taxele pe eveniment de 58.905 lei, iar din vânzările de suveniruri de 418.804 lei.

(Vezi mai jos raportul de activitate al Fundației pentru Protecția Monumentelor pentru anul 2022)

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!