Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, i-a cerut primarului Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, să îşi ceară scuze public pentru că a folosit expresii jignitoare la adresa consilierilor opoziţiei.

"Nu doresc să mai candidez"

Pentru cei care nu ştiu, în şedinţa de joi, Consiliul Local a hotărât majorarea costului de întreţinere în creşe pentru anul şcolar 2020-2021 de la 1.427 lei la 1.908 lei lunar, sumă din care părinţii vor achita 381,6 lei reprezentând plafonul maxim de 20% permis de lege.

Kirei Melinda a cerut amânarea votului până la justificarea noului cuantum, iar liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, s-a opus majorării argumentând că "în Oradea sunt printre cele mai mici salarii şi printre cele mai mari taxe".

Afirmaţia social-democratului l-a enervat pe primarul Ilie Bolojan, care le-a răspuns consilierilor opoziţiei: "Nu fiţi greţoşi!", dând de înţeles că aceştia au intrat deja în campanie electorală.

Kirei Melinda s-a apărat marţi. "Doresc să-l liniştesc pe domnul primar. Nu fac campanie electorală. Nu doresc să mai candidez pentru funcţia de consilier local. Sarcinile sporite de serviciu şi creşterea celor trei băieţi ai mei de vârstă şcolară îmi consumă toată energia", a spus aceasta.

"Voi ataca în instanţă..."

Liderul grupului UDMR a declarat că va ataca în instanţă Hotărârea de Consiliu Local privind majorarea costului lunar de întreţinere în creşe.

Potrivit lui Kirei, costul mediu lunar calculat de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea este umflat artificial, prin introducerea cheltuielilor de personal care, potrivit HG 1.252 din 2012, nu trebuiau luate în calcul, şi a arătat că în Oradea acesta este de patru ori mai mare decât în Cluj Napoca, unde este de 550,62 lei pe lună.

"Dacă în Cluj părinţii plătesc 110 lei pentru creşa copilului, în Oradea suma este de 381 lei", a spus Kirei.

Informaţii eronate...

Liderul grupului UDMR a mai acuzat municipalitatea orădeană de lipsă de transparenţă.

Kirei Melinda a solicitat Direcţiei management Proiecte cu Finanţare Internaţională, în martie, o situaţie a proiectelor europene aferente perioadei 2014-2020 cu accent pe valoarea corecţiilor financiare. "La 26 martie am primit răspunsul şi un tabel centralizator cu 59 de poziţii. Ca să fac o verificare am solicitat informaţii de la autorităţile competente şi din răspunsul primit au rezultat suplimentar încă două corecţii în valoare de 2,9 milioane lei. Spre exemplu, în cazul privind construcţia creşei şi grădiniţei din parcul industrial, Primăria mi-a spus că în momentul de faţă contestaţia este în pregătire, or ea era de fapt deja respinsă", a spus UDMR-ista.

Kirei nu crede că angajaţii municipalităţii au vrut să o inducă în eroare. "Nu cred că au vrut să mă mintă, cred mai curând, că informaţiile merg foarte lent de la un birou în altul în Primărie!".

... din lipsă de baze de date

De asemenea, Kirei Melinda a cerut Direcţiei Juridice să îi pună la dispoziţie un tabel cu cele 55 de procese pierdute în instanţă şi cauzele pentru care Primăria a pierdut. După solicitări repetate, UDMR-ista a primit un răspuns surprinzător.

"Doamna directoare Eugenia Borbei mi-a răspuns într-o singură propoziţie că nu are o evidenţă informatică a proceselor şi, dacă doresc, să mă deplasez la Primărie unde o să îmi pună la dispoziţie un birou să consult cele 55 de dosare", a povestit Kirei.

Aceasta a mai afirmat ca este revoltător ca în era digitalizării municipalitatea să nu aibă o evidenţă informatică a proceselor sale, cu stadiul şi soluţiile fiecăruia în parte.

"În secolul 21 e inadmisibil ca eu să nu am un program informatic în care dacă pun căutare să nu pot găsi un anumit dosar şi să nu aflu toate datele. Atunci cum pot eu să fac evaluarea la sfârşitul anului când depun raportul anual cu ce am făcut? Răsfoiesc şi fac o statistică de mână?", a întrebat retoric liderul grupului UDMR.

Neoficial, Kirei Melinda a aflat că în majoritatea cauzelor pierdute instanţele de judecată au stabilit că procesele verbale aflate la baza sancţiunilor contestate de orădeni au fost încheiate în mod greşit.