De un an, de când bihoreanul Cseke Attila e ministrul Dezvoltării, în Bihor plouă cu bani. Dar la fel ca la Meteo, nu în toate zonele. Mai mult prin nord, decât prin estul judeţului, către Vadu Crişului, ori prin sud, spre Ţara Moţilor. 

Pentru comunele cu primari UDMR se aprobă puzderie de proiecte prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi prin Compania Naţională de Investiţii: blocuri, săli de sport, bazine de înot, stadioane, cămine culturale... Chiar dacă oamenii nu au apă bună de băut la robinet, măcar se vor scălda ca belferii şi vor avea spectacole!

Preşedintele UDMR Bihor este, cum ar veni, un "patriot local" care "nu uită de unde a plecat". Nu puţini l-au apreciat pentru asta şi când era ministru al Sănătăţii (2010-2011) şi "a adus bani în judeţ", de pildă pentru cofinanţarea Centrului Oncologic din Oradea. Uitând, desigur, că a şi desfiinţat zeci de spitale orăşeneşti, în Bihor pe cel din Ştei, ulterior reînfiinţat, şi căruia, ce ironie!, recent i-a aprobat un centru balnear. 

Pe de altă parte, ca şef la Sănătate, nu doar că nu s-a atins de spitalele din oraşele cu primari UDMR, ci a şi aprobat înfiinţarea la Valea lui Mihai a unei secţii "exterioare" a Spitalului Municipal din Marghita. Deci, dacă m-ar întreba cineva pe mine, eu zic că altul - nu că "a adus bani" - a fost meritul său (fără ghilimele şi ironie), şi anume că a descentralizat sistemul sanitar, permiţând autorităţilor locale să preia spitalele în grija lor. Că multe nu s-au dovedit mai vrednice ca Ministerul este altă poveste.

Cert e că, înfipt acum pe scaunul ocupat odinioară de Elena Udrea şi Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării favorizează, oricum am lua-o, fiefuri UDMR. În comune cu edili din partidul său se vor face diverse, în câteva cu edili PNL una-alta, iar în cele cu primari PSD până acum nimic. Noroc că tocmai a venit la putere şi PSD, că altfel locuitorii acestora se lingeau pe bot, deşi, evident, şi în comunele "roşii", ca în cele "galbene", trăiesc şi etnici maghiari. 

Favorizând edili UDMR, Cseke Attila nu poate fi acuzat de şovinism, ci doar că trage spuza pe turta alor săi. De ce, putem doar bănui: fiindcă de-acolo vin voturile şi, poate, şi gratitudinea unor constructori. Aşadar, oricât se pretind "altfel" liderii UDMR, tot la fel de balcanici sunt, la fel de părtinitori şi lipsiţi de transparenţă. 

"S-ar spune: ce mult lucrează ministrul ăsta!", se scuză Cseke, întrebat de ce, dacă nu are nimic de ascuns, Ministerul, ANL şi CNI nu publică toate proiectele propuse de primării şi criteriile de aprobare ori de respingere a acestora. Din modestie, zice ministrul, pentru care legea ce obligă la transparenţă păleşte, nu-i aşa, faţă de modestia personală. 

Dacă ne amintim, însă, că de fiecare dată când a vizitat şantierul Polivalentei din Oradea a chemat şi presa, şi modestia se arată cam falsă şi ipocrită. Şi nu poţi fi sigur că un procuror mai neastâmpărat n-ar putea s-o numească şi altfel, cu "epitete" mai puţin plăcute din Codul penal...