Pianistul orădean Thurzó Zoltán și-a adăugat în palmares al patrulea record mondial, după ce a reușit, în 30 de secunde, să bată de 500 de ori o clapă a pianului, cu 5 bătăi mai multe decât precedentul record.

Thurzó este singurul pianist din lume cu patru recorduri, el fiind și deținătorul titlurilor pentru cel mai lung concert de pian, concertul ținut la cea mai mare altitudine și recitalul de pe cel mai înalt drum al planetei.

Pe repede-nainte!

Performanța cu răsunet mondial a fost realizată pe 23 octombrie, în ziua în care artistul a comemorat un an de la decesul mamei sale, gândind evenimentul ca un omagiu adus ei.

Înconjurat de arbitri de sport profesioniști, acreditați FIFA, Octavian Șovre și Marius Omuț, care l-au cronometrat, conform cerințelor Guinness World Record, de muzicieni - flautistul Dávid Borzási și toboșarul Andrei Seidler -, care au fost obligați să asculte cu atenție sunetul clapei, pentru a se asigura că nu este generată și de altceva decât mișcarea super-rapidă a pianistului, și de fotograful profesionist Ovi D. Pop, care a imortalizat momentul, Thurzó și-a folosit ambele mâini pentru a lovi o clapă, în medie, de 16,6 ori pe secundă.

Așa a reușit ca în 30 de secunde să facă fix 500 de bătăi, lucru care i s-a confirmat doar ulterior, când a urmărit înregistrarea video a momentului, rulată cu viteză redusă.

„Am spus că un record Guinness nu poate fi realizat decât în prezenţa unor oameni de valoare. Domnul Andrei Seidler are orchestră, este muzician recunoscut; David Borzási este un foarte bun flautist; Ovi D. Pop este cel mai premiat fotograf din România, iar arbitrii sportivi, iarăşi, sunt foarte cunoscuţi. Am spus că, la nivel de Guinness, avem nevoie de oameni cu reputaţie bine clădită pe cont propriu, iar împreună să promovăm judeţul Bihor", a declarat pianistul, marți, într-o conferință de presă.

Pian performant

Thurzó a povestit că s-a pregătit mai bine de un an pentru acest moment. „A însemnat antrenarea musculaturii, uneori aplicarea de bandaje, necesare pentru durere. Săptămânal, cel puțin de trei ori m-am antrenat și treptat am ajuns să pot face această performanță”, a declarat Thurzó.

Recordul anterior îl deține un tânăr toboșar din Japonia, care a bătut clapa pianului de 495 de ori. Acesta a avut și avantajul vârstei, având 17 ani la momentul performanței, în anul 2023, în timp ce orădeanul care acum i-a suflat titlul are 41 de ani.

Artistul orădean a reușit să bată recordul și datorită pianului pe care l-a primit de la omul de afaceri orădean Bene Lorand, un pian Ritmuller Grand Piano 188, astfel calibrat să aibă capacităţile unui pian Steinway. „Este cel mai performant pian din judeţul Bihor”, a subliniat Thurzó.

Pentru Muzeul Muzicii

Orădeanul a devenit singurul pianist din lume cu patru recorduri și, cel puțin deocamdată, se va opri din aceste „curse”.

Speră însă că faima astfel acumulată îl va ajuta să-și vadă mai repede visul cel mare devenit realitate: înființarea unui Muzeu al Muzicii la Oradea.

Nepot al renumitului violonist și istoric muzicolog Thurzó Sándor (1929-2009) și al cântăreței de operă Tyukodi Margit, pianistul deține o colecție impresionantă de obiecte valoroase pentru istoria muzicii din Oradea și nu numai. El și-a propus să cumpere o casă din centrul municipiului, tot cu însemnătate în acest domeniu, și să prezinte acolo exponatele.


Thurzó a concertat și pe muntele Everest, la 4.946 metri altitudine

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!