Judecătoria Salonta a condamnat la 8 ani de detenţie un bărbat din localitatea bihoreană Cociuba Mare, trimis în judecată pentru că a abuzat sexual o fetiţă de 6 ani. Hotărârea judecătorească nu este definitivă.

Bărbatul în vârstă de 45 ani, Dumitru Popa, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta anul trecut, sub acuzaţia de agresiune sexuală în formă continuată şi agravată, în condiţiile în care victima era fiica partenerei sale de viaţă.

Potrivit anchetatorilor, primul act s-a consumat în noaptea de 11 spre 12 octombrie 2023, în incinta locuinţei în care agresorul locuia împreună cu micuţa abuzată, cu mama ei şi cei 6 copii ai acesteia, iar cel de-al doilea pe un teren agricol într-o zonă cunoscută drept "Crişul Mic" din localitate.

Maima fetiţei ştia de calvarul prin care trecea aceasta, după cum a relatat toamna trecută BIHOREANUL. Copilul s-a plâns în mai multe rânduri că tatăl ei vitreg se poartă necuviincios şi îi atingea organele genitale, însă femeia, gravidă cu cel de-al optulea copil, se temea că bărbatul o va da afară din casă cu tot cu cei mici. Astfel, i-a cerut fiicei sale să tacă şi să rabde. Bunica fetei a sunat, însă, la Poliţie după ce micuţa i s-a destăinuit.

Dumitru Popa a fost reţinut pe 27 octombrie 2023 şi, în aceeaşi zi, Judecătoria Salonta a dispus să fie arestat preventiv, măsură care a fost menţinută pe tot cursul anchetei, dar şi după ce bărbatul a fost trimis în judecată. 

Tot la sesizarea procurorilor, imediat după reţinerea bărbatului, reprezentanţii DGASPC Bihor au dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă faţă de cei 7 copii, care au fost internaţi temporar într-un centru pentru copii abuzaţi, până la finalizarea cercetărilor care o vizau şi pe mama lor, considerată complice, deoarece a ştiut de calvarul fetiţei şi nu a intervenit.

În timp ce faţă de mamă cercetările nu s-au terminat nici în prezent, Popa a fost trimis în judecată pe 3 noiembrie. Procesul a început la Judecătoria Salonta care, luni, a dispus condamnarea lui la o pedeapsă de 8 ani de închisoare. Totodată, instanţa i-a interzis ca, vreme de 2 ani după executarea pedepsei, să comunice direct cu victima și să se apropie de ea la mai puţin de 100 de metri. 

Judecătorul a admis şi acţiunea civilă exercitată de procurori în numele copilei, însă doar în parte. Deşi anchetatorii au cerut ca micuţa să primească daune morale de 2 milioane lei din partea agresorului, instanţa a redus suma la 60.000 lei, pentru recuperarea căreia s-au instituit măsuri asiguratorii asupra proprietăţilor deţinute de bărbat. 

Hotărârea judecătorească mai poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!