Un elev în vârstă de 14 ani de la școala gimnazială din localitatea Hidişelu de Sus a fost pus la pământ de doi polițiști și scos din școală în cătuşe, după ce, băut fiind, ar fi devenit agresiv cu colegii şi profesorii, dar şi cu poliţiştii chemaţi să intervină. Intervenţia poliţiştilor a fost filmată de un copil şi a fost postată pe Facebook chiar de mama băiatului, care îi acuză de abuz. 

Au mers beți la școală

Incidentul s-a produs luni dimineaţă, înainte de începerea orelor de curs. Băiatul, Darius, şi doi colegi de-ai săi, toţi în vârstă de 14 ani, ar fi venit băuţi la şcoală şi au devenit agresivi atât cu colegii, cât şi cu cadrele didactice care au solicitat ajutorul poliţiştilor care dirijau traficul în faţa unităţii de învăţământ.

Unul dintre ei, Mihai Lucaciu, care este şeful Postului de Poliţie din localitate, le-a cerut celor trei adolescenţi să iasă în curte, ca să-i poată conduce acasă, însă Darius s-a opus. A fugit de poliţist prin sălile de clasă, pe coridor şi chiar l-ar fi îmbrâncit pe un coleg în încercarea de a scăpa. În final, adolescentul a fost încătuşat de Lucaciu și de un alt polițist, care i-a venit în sprijin.

Incidentul s-a produs pe coridorul şcolii şi a fost filmat de un elev, din sala de clasă, iar filmuleţul a fost postat ulterior pe Facebook de mama lui Darius, care l-a acuzat pe şeful de post de abuz.

În înregistrare se vede că poliţiştii l-au trântit pe băiat la pământ, iar unul dintre oamenii legii l-a şi înjurat. Înregistrarea se termină când o angajată a şcolii le cere elevilor să închidă uşa. 

Luat în cătuşe

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, susţine că intervenţia poliţiştilor a fost necesară pentru că elevii „ar fi venit la școală sub influența băuturilor alcoolice și ar fi tulburat ordinea și liniștea publică în școală, nerespectând regulamentul școlar, având un comportament neadecvat, agresiv și proferând injurii la adresa elevilor și a personalului didactic”. 

Iniţial, susţine Fărcuţa, în şcoală a intrat un singur poliţist, dar pentru că unul dintre elevi „a continuat comportamentul turbulent, proferând injurii, alergând între sălile de clasă și provocând în rândul elevilor indignare și un sentiment de insecuritate”, acesta a solicitat sprijinul unui coleg. Împreună cu acesta, Darius a fost încătuşat şi condus la Postul de poliție din Hidișelu de Sus. Iar aici a continuat scandalul. 

În final, băiatul a fost predat familiei, însă s-a ales cu două amenzi în valoare de 500 de lei fiecare, „pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice și pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”. Amenzi pe care, fiind minor, le vor plăti părinţii săi.

Poliţiști în anchetă

În ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz, conducerea Poliţiei a dispus, de urgență, efectuarea de verificări prin Biroul de Control Intern, „la finalizarea cărora vor fi dispuse măsuri în consecință”.

„Totodată, referitor la o eventuală agresiune comisă de polițiști asupra minorului, polițiștii Biroului Control Intern s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal sub aspectul sâvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, urmând a fi trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, spre competentă soluționare", a mai transmis Alina Fărcuţa. 

BIHOREANUL a încercat să obțină un punct de vedere și din partea școlii, însă până la publicarea acestui articol, directoarea Elena Moza nu a răspuns apelurilor telefonice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!