Comisarii de mediu din Bihor au descoperit un nou atelier ilegal de dezmembrări auto, de data aceasta în curtea unui bihorean din satul Petid, comuna Cociuba Mare.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Bihor, transmis luni, proprietarul nu avea nicio autorizaţie pentru această activitate.

Pe respectivul amplasament au fost găsite cinci vehicule întregi scoase din uz. "În zona gospodăriei au fost identificate pe o suprafaţă de circa 500 mp depozitări necorespunzătoare de deşeuri de anvelope uzate, componente din motoare, componente din cutii viteze, filtre, furtunuri, cabluri electrice, elemente ansambluri faţă şi spate, radiatoare, elemente caroserie, rezervoare, elemente cu fluide, scaune auto", se arată în comunicat.

Mai mult, în spatele casei, comisarii de mediu au găsit şi dovezi că proprietarul a dat foc unor părţi din vehicule. Pe o suprafaţă de circa 20 mp, erau bucăţi arse de cauciucuri, plastice, metale, sârme. "S-au constatat şi deversări direct pe sol de ulei uzat şi alte fluide chimice periculoase", a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

Din aceste motive, comisarii de mediu au dat o amendă de 17.000 de lei pentru nerespectarea OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi a Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz.

De asemenea, proprietarul a primit dispoziţie să igienizeze amplasamentele şi să intre în legalitate. În acest control, comisarii de mediu au fost însoţiţi de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

La jumătatea lunii februarie, un bihorean din comuna Aştileu a încasat o amendă similară, tot pentru un atelier ilegal de dezmembrări auto şi pentru că a incendiat deşeurile rămase. De asemenea, în ultimele trei luni, Garda de Mediu Bihor a depistat astfel de ateliere clandestine în mai multe sate din judeţ.