O orădeancă în vârstă de 55 de ani a fost transportată luni la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti, după ce a fost diagnositcată cu malarie, în urma unei călătorii în Tanzania.

Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI de către şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor Daniela Rahotă. 

„Este vorba despre o femeie de 55 de ani din Oradea, care este misionară la o fundaţie. În perioada 14-30 ianuarie a fost în Tanzaina. În data de 31 ianuarie au debutat simptomele de diaree, febră şi astenie. În data de 2 februarie a solicitat ambulanţa privată Pelican. În seara zilei de 4 februarie, fiica ei a văzut că nu este cooperantă şi s-a dus la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Oradea", a transmis dr. Daniela Rahotă.

Rezultatele analizelor de sânge au arătat că femeia este infectată cu malarie, drept care a fost transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti. Motivul transferului este acela că în Oradea nu funcţionează o secţie de tratare a bolilor infecţioase tropicale. La momentul transferului, pacienta prezenta în continuare mai multe simptome ale infecției cu malarie, printre care frisoane și febră.

Orădeanca ar fi fost implicată în activități de ajutorare a copiilor orfani din țara africană, spun sursele BIHOREANULUI, și ar mai fi călătorit în Tanzania și în luna decembrie a anului trecut.

În cazul călătoriilor în Tanzania, nu există vaccinuri obligatorii pentru intrarea în țara africană, dar Ministerul Afacerilor Externe „recomandă insistent” vaccinarea împotriva febrei galbene, precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A și B, difteriei şi poliomielitei. „De asemenea, malaria, febra dengue și holera sunt destul de răspândite în Tanzania. Au existat și cazuri de boală a somnului care au apărut după mușcăturile muștelor tsetse în nord, inclusiv în Serengeti. Alte boli, cum ar fi febra Văii Riftului, apar mai ales în zonele rurale, unde accesul la canalizare este limitat. De asemenea, au fost cazuri de boala cu virus Marburg, pojar, ebola”, se arată pe site-ul MAE.

Amintim că, la începutul săptămânii trecute, în Bihor a fost diagnosticat un alt caz de malarie la un bărbat de 35 de ani din Beiuş, după o vacanţă petrecută în Zanzibar. De altfel, şi acesta a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!