Numărul bolnavilor de Covid-19 continuă să crească în România. Autorităţile au anunţat sâmbătă 698 cazuri de îmbolnăvire, un record nedorit. Din aceştia, 239 sunt internaţi în secţiile de Terapie Intensivă din ţară.

Precedentul record, de 614 cazuri, a fost înregistrat în urmă cu două zile.

De asemenea, 24 de persoane infectate cu coronavirus şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, din care 16 bărbaţi şi 8 femei. Ei erau interanţi în spitalele din Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Buzău, Dolj, Galaţi, Maramureş, Bucureşti, Olt, Prahova şi Sibiu. Unul dintre românii care au decedat nu avea alte boli diagnosticate.

În ultimele 24 de ore, în ţară au fost făcute 14.610 de teste.

Orban: "Numărul de infectări trebuie să ne îngrijoreze"

În acest context îngrijorător, premierul Ludovic Orban a făcut, sâmbătă, un apel la responsabilitate pentru toţi românii, inclusiv pentru patronii de localuri.

"Obiectivul nostru este de acela de a nu mai impune noi restricţii, de a nu mai lua nicio măsură care să afecteze economia. Acest lucru va fi posibil doar printr-o implicare responsabilă. Mesajul pe care l-am transmis este un mesaj de acţiune fermă, fară mănuşi, de sancţionare a celor care nu respectă regulile. Sunt terase, sunt localuri, sunt zone unde se respectă regulile şi sunt şi zone unde parcă în mod deliberat nu se respectă regulile. Controalele au început, controalele se efectuează. Fac un apel către toţi actorii instituţionali publici sau privaţi cărora le solicit să fie responsabili, să respecte regulile şi să se implice în respectarea regulilor de protecţie sanitară în toate activităţile pe care le au în subordie", a declarat premierul.

Acesta le-a cerut angajaţilor MAI să intervină "fără mănuşi" pentru respectarea măsurilor de prevenire a infecţiilor.  

"Fac un apel către români să respecte regulile, să înţeleagă că numărul de infectări trebuie să ne îngrijoreze. Atunci când un cetăţean nu respectă regulile, riscă să îi pună în pericol pe toţi cei apropiaţi lui, pentru că virusul nu iartă pe nimeni", a mai spus premierul.

Tunul pe PSD

Şeful Executivului i-a criticat pe parlamentarii de la PSD, pentru că au amânat de sâmbătă pe luni dezbaterea proiectului de lege privind carantinarea şi internarea suspecţilor şi bolnavilor de Covid-19.

"Sunt la capătul răbdării. Acest joc politicianist, acest sabotaj sistematic nu ne afectează pe noi, afectează viaţă oamenilor şi capacitatea noastră de a lupta împotriva acestei epidemii. Legea nu este foarte complicată. Legea permite ca într-o situaţie de epidemie să se aplice izolarea, carantinarea zonală. Este vorba de posibilitatea de a trata pacienţii sub supraveghere medicală", a mai declarat Orban.