Pe lângă rumoarea provocată de acuzațiile de segregare, la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea a izbucnit, luni, un nou scandal.

În clasa pregătitoare C, jumătate din elevi au lipsit în prima zi de școală. Părinții lor au refuzat să-i ducă în clasă, nemulțumiți că învățătoarea lor este o dăscăliță care a fost dată afară din învățământ, dar a câștigat în instanță și a fost reangajată.

Concediată și reangajată

Părinții care nu și-au dus copiii în prima zi de școală au aflat joi după-amiază cine este învățătoarea de la clasa lor, iar vineri au depus deja un memoriu la Inspectoratul Școlar Județean Bihor și la secretariatul Școlii Bălcescu, cerând să fie înlocuită.

În urma tragerii la sorți, procedura standard pentru desemnarea învățătorilor, clasa a fost preluată de Livia Ciotea, care în această vară a fost reîncadrată la Școala Nicolae Bălcescu, după ce a câștigat definitiv un proces prin care a contestat decizia de concediere din 2020. Atunci, Ciotea a fost acuzată de părinții clasei pe care o avea că nu îi trata bine pe elevi, a fost cercetată disciplinar și sancționată cu desfacerea contractului de muncă.

Revenită în școală, în urma hotărârii Curții de Apel Oradea din luna iulie a acestui an, învățătoarea a preluat o clasă pregătitoare, iar părinții elevilor pe care ar trebui de-acum să-i învețe sunt nemulțumiți. Adunați în fața școlii, ei și-au spus of-urile jurnaliștilor.

„Noi vrem la această școală, nu contează la care învățătoare, dar nu la dânsa. Nu suntem părinții crizați că vrem la X și Y, nu sunt figuri, crize și isterii de la mămici nefericite”, a zis o orădeancă supărată.

„Un sistem corupt”

Părinții nu o cunosc pe învățătoare, însă au aflat de la părinții clasei la care a izbucnit scandalul în 2020 că femeia ar avea comportamente inacceptabile cu elevii. „Ținea copiii cu orele cu mâinile sus, avea scaunul rușinii în fața clasei, le spunea că au inimă neagră. Bullying în termenii actuali”, a spus o mămică al cărei copil a nimerit în clasa lui Ciotea.

„Învățătoarea a câștigat procesele pe procedură, nu pe fond, și nu s-a întors la clasa dânsei (n.r. care acum e a II-a), ci a luat o clasă pregătitoare. Ea trebuia scoasă din sistem, dar este un sistem corupt”, a zis și un tătic supărat.

Părinții au discutat și cu directoarea Școlii Bălcescu, Monica Costa, dar spun ei, fără să fi găsit o soluție. „Conform procedurii nenorocite pe care o are acest stat, nu se poate face nimic. Dacă vrea învățătoarea să plece, bine, dacă nu, doar dacă are abateri, mergem și noi cu ea în instanță. (...) Noi nu avem încredere și nu ne vedem copiii educați de această doamnă”, a mai spus un părinte.

Îngrijorați că învățătoarea va avea comportamente nepotrivite și cu copiii lor, părinții au cerut transferul elevilor în alte clase din școală, ceea ce nu este posibil, deoarece toate clasele pregătitoare au numărul maxim de elevi. „Cum este posibil ca în sistemul ăsta să avem o asemenea învățătoare, contestată de toată lumea? Să ne spună ministrul, să ne spună cineva! Este inadmisibil noi să nu putem face absolut nimic”, a mai spus un tătic.


În jurul învățătoarei Livia Ciotea (foto), la careul din curtea Școlii Bălcescu, au stat luni doar câțiva copii, jumătate din părinții din clasă refuzând să-i ducă pe micuți la școală

„Vorbesc din auzite”

În timp ce acest grup de părinți își spunea of-ul în fața școlii, alții și-au însoțit copiii în clasa de la parter, unde predă învățătoarea Ciotea. Cadrul didactic le-a împărțit elevilor orarul și manualele, a discutat cu părinții, apoi le-a spus copiilor că îi așteaptă în ziua următoare la lecții. Cu grupul celor nemulțumiți nici măcar nu s-a întâlnit.

Învățătoarea nu își reproșează nimic și susține că părinții supărați sunt victime ale unei campanii de denigrare pe care colegi de-ai ei din școală, mai precis foștii directori Gheorghe Troie și Radu Pîrja, o poartă împotriva ei de ani de zile.

„Dacă nu vor (n.r. să aducă elevii în clasă), eu nu știu ce să spun. Discuții personale n-am avut, doar la telefon. Ei vorbesc, din câte mi-am dat seama, din ce se spunea despre mine de către domnul Troie, care spunea că și-a dat demisia din cauza mea. (...) Eu am mers în instanță ca să-mi apăr locul de muncă, pentru că am considerat că nu merit această soartă. Prima sancțiune din viața mea a fost direct desfacerea disciplinară a contractului de muncă. (...) Oamenii aceștia (n.r. - părinții) vorbesc din auzite, din niște afirmații denigratoare, calomnioase, exagerate”, a declarat Ciotea, luni.

Pedeapsă... din joacă

Cadrul didactic își apără reputația spunând că are o experiență de 35 de ani la catedră, a fost șefă de promoție la absolvirea Liceului Pedagogic, a luat Bacalaureatul cu media 10, iar în timpul studiilor de liceu a fost și olimpică. De asemenea, spune că a mai absolvit Facultatea de Științe Juridice, în 2002, și că a studiat și Psihologia, facultate la care însă a renunțat. Toate aceste cunoștințe nu le dau, însă, părinților certitudinea că are și astăzi tact pedagogic.

Livia Ciotea nu își reproșează nimic din atitudinea față de copii, dar recunoaște că și-a pedepsit foști elevi ținându-i în clasă în picioare și cu mâinile ridicate. De asemenea, și că, de-a lungul anilor, s-a întâmplat adesea ca părinții să retragă copii din clasa ei, dar doar pentru că aceștia n-au fost disciplinați și nu le-a plăcut cartea. „Am ridicat copiii în picioare cu mâinile sus și o mămică a zis că nu am voie nici să-i ridic la marginea băncii. Dar eu i-am ridicat în scopul de a mă juca”, susține învățătoarea.

Cadrul didactic mai admite și că, la scandalul izbucnit din 2020, a avut o stare emoțională fragilă, deoarece mama ei a decedat cu puțin timp înainte să înceapă anul școlar. Cu toate acestea, nu consideră că ar suferi de vreo tulburare psihică, așa cum, recunoaște ea, a mai fost acuzată de-a lungul anilor.

Clasa pregătitoare C are programată o ședință cu părinții marți după-amiază, iar Livia Ciotea speră că părinții o vor cunoaște și vor renunța să o catalogheze în funcție de informațiile pe care le-au auzit despre ea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!