Liga Naţională de baschet a României are un nou regulament. În sezonul 2022-2023, echipele vor fi împărţite în două conferinţe, A şi B, similar modelului din NBA. În România, însă, nu s-a ţinut cont de considerente geografice în repartizarea echipelor, astfel că CSM Oradea va juca în Conferinţa B, alături de CSO Voluntari, SCM Ohma Timişoara, Dinamo Bucureşti, Steaua Bucureşti, Athletic Constanţa, CSM Galaţi, CSM Focşani şi Laguna Bucureşti.

Cele 18 echipe din Liga Naţională au fost repartizate în Conferinţa A sau în Conferinţa B de către Federaţia Română de Baschet.

Criteriul repartizării s-a făcut pe baza clasării din sezonul regulat al ediţiei precedente din Liga Naţională. Cum orădenii au ocupat locul 2, ei au fost repartizaţi în Conferinţa B, alături de ocupantele locurilor 3, 6, 7, 10, 11, 14, 15 şi echipa de pe locul 2 din Liga 1 din ediţia 2021-2022. 

Se va juca după sistemul fiecare cu fiecare în dublă manşă. Apoi, primele cinci clasate în fiecare grupă vor avansa în faza a doua din sezonul regulat, unde vor intra cu rezultatele înregistrate în compania celorlalte patru echipe din propria conferinţă. 

În faza a doua fiecare echipă va juca în dublă manşă în compania celor cinci echipe provenite din cealaltă conferinţă.

Acelaşi principiu se adoptă şi pentru grupa valorică inferioară, destinată locurilor 11-18.

Apoi, primele opt clasate vor avansa în play-off-ul competiţiei, care se va desfăşura în trei tururi. Turul 1 (sferturile de finală) şi turul 2 (semifinalele) se vor disputa după sistemul cel mai bun din cinci meciuri, iar turul 3 (finala), după sistemul cel mai bun din şapte meciuri (ca în NBA).

Prima etapă a noii ediţii a Ligii Naţionale este programată pentru data de 28 septembrie, atunci când CSM CSU Oradea va avea, însă, liber. Debutul în campionat pentru roş-albaştri se va produce în runda a doua, pe data de 8 octombrie, când CSM CSU va primi pe teren propriu replica formaţiei CSO Voluntari. În etapa a 3-a, "leii roşii" vor juca în deplasare, la Timişoara, pe data de 15 octombrie, cu SCM Ohma, apoi, următorul joc de acasă va avea loc la 22 octombrie, cu Dinamo.

Înainte să debuteze în campionat însă, în perioada 1-3 octombrie, CSM CSU Oradea va fi angrenată în Cupa României, într-un turneu al cărei loc de desfășurare încă nu a fost stabilit. Conform comunicării făcute de Federaţia Română de Baschet către cluburi, Cupa României se va desfăşura în primă fază sub formă de şase grupe de câte trei echipe. Aici se va juca după sistemul fiecare cu fiecare. Câştigătoarele celor şase grupe şi cele mai bune echipe de pe locurile 2 se vor califica la turneul final, care se va desfăşura sub formă de Final 8.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!