Televiziunea Digi24 a difuzat, marţi, o declaraţie făcută, sub protecţia anonimatului, de unul dintre ofiţerii care face ancheta în care a fost descoperit primul laborator secundar de extragere a cocainei din România, într-o zonă izolată din Bihor. Acesta a explicat cum drogurile au ajuns în Europa pe calea aerului, iar apoi au fost "depozitate în locuri izolate din România".

Columbienii au sosit în Bihor fiindcă doar ei ştiu reţeta de extragere a drogurilor din cafeaua măcinată. "Ulterior, aceste droguri erau extrase şi amestecate cu alte substanţe, astfel încât să fie obţinut produsul final, respectiv cocaina clorhidrat. Cei doi "chimişti" din Columbia aveau un rol esenţial în această operaţiune criminală, întrucât aceştia erau singurii care puteau extrage drogurile, pe baza unei reţete secrete, ştiute doar de ei", a detaliat omul legii. 

Acesta a precizat şi că membrii cartelurilor din Columbia caută mereu colaboratori, inclusiv din România, pentru a putea trafica droguri: "Cetăţenii români, într-adevăr, la fel ca orice alţi cetăţeni europeni, au o uşurinţă foarte mare în a intra în contact cu cartelurile columbiene de droguri, întrucât acestea sunt nu neapărat disperate, dar sunt întotdeauna deschise la noi oportunităţi şi o astfel de oportunitate s-a ivit, astfel încât au profitat la maximum de ea".

În fine, ofiţerul a dezvăluit că operaţiunea de prindere în flagrant de la Zece Hotare a fost una delicată şi prin prisma faptul că traficanţii lucrau cu substanţe periculoase, inflamabile.

"În procesul de extragere a cocainei sunt utilizaţi anumiţi precursori, anumite substanţe toxice inflamabile şi foarte periculoase. Tocmai de aceea, specialiştii noştri din cadrul Serviciului Antidrog, în laboratoare clandestine şi alte tipuri de genuri acestora, au intervenit iniţial pentru securizarea zonei şi eliminarea oricăror pericole ar putea surveni, întrucât aceste substanţe pot fi foarte periculoase când nu sunt controlate în mod corect", a spus ofiţerul din anchetă. 

După cum BIHOREANUL a scris, cinci persoane au fost reţinute în urma unei acţiuni de amploare coordonate de structura centrală a DIICOT, după ce anchetatorii i-au filat şi prins în flagrant când extrăgeau, prin metode specifice, cocaină amestecată - pentru a putea fi adusă în România - cu cafea măcinată.

Unul dintre cei cinci este un orădean care a mai avut probleme cu legea. Este vorba despre Emilian Dorel Silaghi, 55 ani, cunoscut în lumea interlopă orădeană sub porecla Sisi şi implicat, în trecut, în grupări profilate pe clonări de carduri în America de Sud.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!