Traficanţii de droguri prinşi de procurorii DIICOT că extrăgeau cocaină din cafea într-o cabană din satul Zece Hotare au închiriat casa pentru o săptămână, joia trecută, iar printre ei se află, potrivit surselor BIHOREANULUI, şi un bărbat din Oradea, implicat în trecut în grupările profilate pe clonări de carduri care acţionau în America de Sud.

Proprietarii închiriau cabana situată într-o zonă retrasă prin anunţuri postate pe site-urile de publicitate şi au fost sunaţi de orădean, săptămâna trecută, care s-a arătat interesat să o ia pentru o săptămână, pentru o mică vacanţă cu încă trei amici.

Proprietarul le-a lăsat cheia în ușă, miercuri, după ce le-a pregătit cabana, iar a doua zi, orădeanul l-a chemat să-i plătească întreaga sumă aferentă sejurului, lăudând aerul curat şi promiţând că se vor întoarce.

Supravegheaţi cu drona

Grupul nu a fost, după cum se vede, interesat de frumuseţile zonei. Bărbații au făcut o singură plimbare, după sosire, iar apoi s-au închis în casă, unde au transformat bucătăria într-un mic laborator.

Aveau pregătite butoaie mari de plastic şi bidoane cu substanţe chimice - acetonă, benzină - cu care să extragă cocaina din cafeaua măcinată care, după cum spun procurorii, a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene cu o cursă aeriană.

Atât că, potrivit surselor BIHOREANUL, întreaga operaţiune era deja sub observaţia procurorilor şi poliţiştilor Antidrog, cu sprijinul poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale, care i-au urmărit şi supravegheat atât în drum spre cabană, cât şi în timpul şederii lor acolo. Pentru că zona este greu accesibilă (foto) fără să fii depistat, cabana a fost filată îndeaproape cu o dronă, după cum susţin localnicii care au observat aparatul.

Flagrantul

Laboratorul a fost "lichidat" duminică, într-o acţiune la care au participat, alături de poliţiştii Antidrog din Bucureşti, şi cei din Oradea respectiv Cluj - Napoca, pompieri din cadrul ISU Crişana şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor.

În cabana din Zece Hotare se aflau patru persoane, doi columbieni şi doi români (bărbatul din Oradea și unul din Constanţa), care au fost ridicaţi duminică noaptea, la finalul acţiunii, şi au fost conduşi la Bucureşti, pentru audieri.

Potrivit comunicatului transmis de Biroul de presă al DIICOT; marţi, pe marginea cazului, în total, în urma descinderii, în cabană au fost găsite un calup presat de 1 kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind 5 kilograme.

(foto: BIHOREANUL)

Anchetatorii au luat, totodată, recipientele de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi 10 pungi de cafea sigilate.

Tot potrivit informării, din grup făcea parte şi un cetăţean israelian, împreună cu care românii au început afacerea, iar pe parcurs aceştia au atras şi doi columbieni, care aveau sarcina să extragă şi să purifice cocaina, cu scopul de a putea fi dristribuită.

Procurorii cer arestarea lor

Cert este că toţi cei 5 traficanţi de cocaină se află acum la Poliţia Capitalei. Procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de marţi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Orădeanul implicat în rețea este Emilian Dorel Silaghi, 55 ani, cunoscut în lumea interlopă orădeană sub porecla Sisi şi implicat, în trecut, în grupări profilate pe clonări de carduri în America de Sud.

G4Media.ro scrie, citând surse, că cel de-al doilea român este Mihai Strelciuc, 47 de ani, din Fetești, dar căsătorit în Columbia, unde a fost și în închisoare. Cetăţeanul israelian se numeşte Shimon Simon Selouk, are 61 de ani, şi este om de afaceri în București, scrie portalul citat. 

Valoarea de piaţă a cocainei găsite în Zece Hotare este de aproximativ 200.000 euro, a transmis DIICOT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!