Răzvan Foncea, un tânăr bihorean care a fost delegatul de tineret al României la Organizația Națiunilor Unite, a fost acum selectat să reprezinte toți tinerii din țara noastră la Youth4Climate, o importantă conferință pentru tinerii din întreaga lume preocupați de problema schimbărilor climatice.

Selecție în 2 ani

Intitulată în acest an „Youth4Climate: Powering Action” (Tineri pentru climă: Acțiuni de putere), conferința va avea loc între 20 și 22 septembrie la New York, în organizarea Programului de Dezvoltare al ONU și a ministerului italian al Tranziției Ecologice, reunind circa 100 de tineri din întreaga lume.  

Bihoreanul a fost ales în urma unei selecții care s-a desfășurat în două etape, pe durata a doi ani: întâi a fost selectat să participe, alături de alți doi tineri din România, la ediția din 2021 a conferinței, care a avut loc la Milano, Italia, iar acum, din rândul celor 300 de participanți la acel eveniment, au fost aleși o treime, care să meargă la New York.

„Sunt onorat să fiu portavocea tinerilor români într-un asemenea context”, a mărturisit Răzvan Foncea.

Tinerii au nevoie de competențe verzi

La ediția din acest an a conferinței, Răzvan are de gând să susțină necesitatea promovării competențelor verzi.

„Reprezintă un concept relativ nou, care se aplică cu precădere în statele care trebuie să urmeze parcursul unei tranziții juste. România, Polonia și Cehia sunt principalele trei state europene care vor beneficia de programul „O tranziție justă” și este o temă care mă preocupă. Tinerii care lucrau în zone miniere sau în zone în care energia produsă nu respectă normele sustenabile trebuie să fie pregătiți pentru a accesa o piață a muncii care vizează competențele verzi, care se preocupă de energia verde, sustenabilă”, a declarat Răzvan, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, așa cum face cu orice prilej, bihoreanul va milita pentru participarea tinerilor în procesele decizionale pe tema schimbărilor climatice.

Pe scena lumii

La ediția de anul trecut, Răzvan Foncea a înaintat mai multe propuneri, care apoi s-au regăsit în rezoluția finală a evenimentului și, mai mult, în negocierile ministeriale care au precedat conferința privind schimbările climatice COP26, cel mai important eveniment al țărilor din UE pe această temă.

„Propunerile mele vizau în principiu participarea tinerilor în procese decizionale privind schimbările climatice și aici sunt mai multe componente. Spre exemplu, crearea unor consilii consultative de tineret pe teme de tranziție ecologică, tranziție verde și combaterea schimbărilor climatice, finanțarea de hub-uri comunitare care să le permită tinerilor să dezvolte inițiative cu impact local, pentru a identifica soluții la problemele climatice locale, și propuneri care vizează realizarea unui curriculum standard la nivel internațional pentru educația privind schimbările climatice și educația pentru mediu”, a precizat bihoreanul.

La ediția de anul trecut a conferinței, printre „VIP-urile” participante s-au numărat premierul (acum demisionar) al Marii Britanii, Boris Johnson, Papa Francisc și secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Participanții de la ediția din acest an nu se cunosc încă.

De la Josani, la ONU

Născut și crescut în satul Josani din comuna bihoreană Căbești, Răzvan Foncea este acum student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la două specializări: Leadership în sectorul public (în limba engleză) şi Studii de Securitate.

Încă de când era licean la Liceul Tehnologic "Ioan Ciordaş" din Beiuş, a știut însă că trebuie să fie autodidact și că, pe lângă ce învață la școală, va trebui să descopere singur domeniile care îl preocupă. „Toate valorile morale le-am dobândit sub îndrumarea părinţilor mei, dar pregătirea academică şi viziunile pe care mi le-am format sunt rezultatul autoeducării. Am înţeles că, dacă rămân doar cu informaţiile de la şcoală, fără să accesez un curs online, să citesc şi să mă dezvolt pe cont propriu, nu reuşesc să obţin performanţe care să mă reprezinte”, a declarat el BIHOREANULUI în anul 2020, imediat după ce a fost selectat ca delegat al tinerilor din România la ONU.

De un an, tânărul este și consilier parlamentar al deputatei pentru diaspora Simina Tulbure.

Totodată, în această vară, Răzvan a fost selectat ca bursier în cadrul ediției din 2022 a programului „Study of the US Institutes for Student Leaders in Europe”, un program al Departamentului de Stat al SUA prin care tineri europeni participă la stagii de 4 săptămâni în instituții academice americane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!