Judecătorul Cristi Danileţ, în trecut vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea şi consilier al ex-ministrului Justiţiei Monica Macovei, este singurul magistrat din ţară care a solicitat transferul la Tribunalul Bihor.

Instanţa are 8 posturi vacante, în timp ce la Judecătoria Oradea, unde este un singur post vacant, şi-au cerut transferul 18 judecători, iar pentru cele 2 posturi de la Curtea de Apel Oradea şi-au depus cereri de transfer 2 magistraţi.

Întors la Oradea

„M-am întors la Oradea în decembrie 2020. De atunci fac naveta la Cluj”, a explicat judecătorul BIHOREANULUI motivul pentru care a şi cerut acceptul pentru transfer, cu toate că instanţele din Cluj sunt printre cele mai căutate din ţară (la sesiunea de transfer din acest an, de pildă, pentru cele 3 posturi de la Tribunalul Cluj se „bat” 8 magistraţi.

Imediat după mutare, spune Danileţ, pentru a renunţa la navetă, a mai încercat să se mute la Tribunalul Bihor. S-a întâmplat anul trecut, în timpul crizei de personal de la Secţia penală a instanţei orădene, care a ajuns să funcţioneze cu doar 4 magistraţi, din 8 câţi ar trebui să fie. Solicitarea i-a fost însă respinsă de CSM, ca urmare a unui aviz negativ dat de Curtea de Apel Oradea, care a justificat refuzul cu faptul că problema lipsei de personal de la Tribunalul Bihor va fi rezolvată la nivel local.

„Sincer, abia aştept să ajung acolo”, mai spune Danileţ. Dar chiar dacă i se va aproba mutarea, magistratul nu va putea să-şi ocupe postul, fiind suspendat din funcţie până la un verdict definitiv în cazul foarte controversat al excluderii sale din magistratură, sancţiune cu care s-a ales din pricina a două filmuleţe pe care le-a postat pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă și în celălalt curăță o piscină.

Navetă între procese

Decizia a fost luată de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care i-a imputat o „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”, sancţiune pe care Danileţ a atacat-o, cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la o decizie finală, însă, judecătorul nu-şi mai poate continua activitatea, rămânând practic şi fără job, şi fără salariu, ca urmare a unor modificări aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în 2018, potrivit cărora magistraţii sunt suspendaţi automat din funcţie în momentul în care sunt excluşi din magistratură de CSM.

Modificarea a fost decisă de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, pe vremea lui Liviu Dragnea şi a fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, tocmai în perioada în care judecătorii protestau în stradă față de modificarea legilor justiției. „Noi eram în faţa Palatului de Justiție din Bruxelles, când au adoptat această decizie despre care eu cred că e şi neconstituţională. Adică un inculpat beneficiază de prezumția de nevinovăție până la sfârșitul procesului, iar un judecător să fie suspendat din funcție pe perioada când i se judecă recursul la sancțiunea disciplinară”, explică judecătorul, care, în paralel cu procesul pornit împotriva deciziei de sancţionare, a deschis şi unul pentru „suspendarea suspendării”.

Reformistul din Justiţie

În vârstă de 46 de ani, Cristi Danileț a intrat în magistratură în 1998, a activat ca judecător la judecătoria Cluj-Napoca, iar din septembrie 2004 ca judecător al Tribunalului Cluj. Între 18 ianuarie 2005 și 21 mai 2007 a fost detașat la Ministerul Justiţiei, fiind numit consilier al ministrului justiției din acea vreme, Monica Macovei. După 22 mai 2007 a revenit la Tribunalul din Cluj, iar din 15 iulie 2009 a fost numit vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, unde a rămas doar până pe 23 decembrie 2010, căci între timp şi-a depus candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, funcţie pe care a şi câştigat-o în urma alegerilor. Danileţ a fost membru al CSM din 11 ianuarie 2011, pentru un mandat de 6 ani, ocupându-se, între altele, de coordonarea activităților pentru implementarea educației juridice în învățământul preuniversitar.

Magistratul este unul dintre cei mai cunoscuţi promotori ai independenţei Justiţiei. A pledat pentru reformarea sistemului judiciar prin participarea atât la dezbateri publice, cât şi la proteste ale magistraţilor în epoca Dragnea, prin luări de poziţie pe Facebook şi prin cursuri de educaţie juridică în şcoli. A editat manuale de educaţie juridică, participând, şi în prezent, la invitaţia unor cadre didactice, la acţiuni de educare juridică a elevilor, pentru a-i familiariza pe copii cu principalele reglementări (legale, statutare și regulamentare) ce se aplică în viața cotidiană.

„Particip de ori de câte ori sunt chemat. La Oradea am fost deocamdată doar la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Sunt întâlniri fizice sau online, în funcţie de situaţie, cu elevi din clasele gimnaziale sau de liceu. Discutăm despre ce este libertatea, de ce avem nevoie de legi, care este diferența dintre bullying si violența școlară, despre libertatea de exprimare în online și limitele acesteia, despre diferența dintre legitima apărare și răzbunare, despre agresiunile sexuale, despre șantaj, droguri, dark web etc”, spune judecătorul Cristi Danileţ.