Echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor începe de luni controale în toate secţiile de terapie intensivă din ţară, pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României.

Aceste controale sunt menite să prevină tragedii precum cea de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde zece pacienţi au murit în urma unui incendiu amplu izbucnit în secţia ATI Covid.

Decizia demarării acestor verificări s-a luat duminică, în cadrul unei întâlniri de lucru între premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şeful IGSU Dan Paul Iamandi şi directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana.

În cadrul şedinţei, a fost analizată intervenţia de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, stadiul transferului pacienţilor supravieţuitori şi a fost solicitată colaborarea tuturor instituţiilor abilitate în desfăşurarea cu celeritate a anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului.

Şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani, care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI, şi-au pierdut viaţa în incendiul produs sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Medicul Cătălin Denciu a fost grav rănit în timp ce încerca să salveze pacienţi şi a fost transportat duminică la Bruxelles, Belgia, unde va fi tratat în Spitalul Militar “Regina Astrid”.