Un urs de aproximativ 200 de kilograme a ucis şase capre într-o stână dintre localităţile Betfia şi Haieu, de sub pădure, la nici o sută de metri de casa prefectului de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Atac lângă casa prefectului Ţiplea...

Atacul, semnalat BIHOREANULUI luni de o cititoare, a avut loc în zorii zilei de 25 septembrie, în jurul orei 5 dimineaţa, şi a creat nelinişte în rândul locuitorilor din zonă.

"Am mai primit sesizări de la cetăţeni care ne-au spus că au întâlnit urme de urs în pădure, dar este pentru prima dată când avem dovezi efective. Ursul a atacat o stână de capre dintre localităţile Betfia şi Haieu. Proprietarul şi-a găsit dimineaţa şase capre ucise de urs", a povestit pentru BIHOREANUL Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, de care aparţin cele două sate.

Ferma în cauză este situată la nici o sută de metri de casa prefectului de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Din înregistrările camerei de luat vederi, altfel destul de neclare (video jos), se poate vedea că prădătorul care a atacat stâna este un exemplar tânăr.

"Specialiştii care au verificat înregistrările spun că este un pui de urs de circa 200 de kilograme. Nimeni nu îşi explică cum a ajuns aici", a spus Laza.

O săptămână de pânde repetate...

În urma incidentului, autorităţile locale au alertat Jandarmeria şi au apelat la serviciile vânătorilor.

"Prima acţiune a fost una de îndepărtare a ursului cu focuri de armă şi câini de vânătoare", a povestit primarul de Sânmartin. "Am fost cu 6 - 8 maşini de teren şi am periat zona. Probabil ursul s-a speriat, pentru că a fugit spre pădure. Pe la 12:30 noaptea am vorbit cu proprietarul fermei «Caii din vale», iar puţin după ora 1 noaptea a apărut şi la ei pe camere".

Puiul de urs a trecut pe lângă fermă spre pădure, după care nu a mai apărut.

"Îl fiecare noapte au loc acţiuni de pândă la care particip şi eu sau viceprimarul de Sânmartin. Am încheiat un contract cu un veterinar pentru tranchilizarea ursului, în cazul în care va fi prins, şi relocarea lui. Suntem în discuţie cu mai multe fonduri de vânătoare şi grădini zoologice, pentru a vedea unde l-am putea reloca", a mai declarat Cristian Laza.

Tot mai multe apariții

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în ultimele luni, în Bihor au fost semnalate mai multe cazuri de urși.

La începutul lunii august, de pildă, unul a atacat şi ucis vaca unui sătean, în zona Șinteu. Un localnic a și postat pe Facebook imagini cu animalul sfârtecat, stârnind îngrijorare în comunitatea locală.

În luna iulie, un bihorean din localitatea Felcheriu, comuna Oşorhei, s-a trezit cu unul în ogradă. Animalul a fugărit oile, însă a fost alungat de câini, înainte să apuce să ucidă vreuna. De asemenea, exemplare de urşi au fost văzuţi şi în Paleu, dar şi în Vârciorog.

Animalele se apropie de zonele locuite pentru că în pădurile din apropiere nu îşi găsesc hrana necesară, au arătat atunci specialiştii consultaţi de BIHOREANUL, părerea unanimă a acestora fiind că animalele au fost relocate clandestin din alte zone ale ţării.