Prin vocea vicepreședintelui Florin Nicoară, fost director al Colegiului Național Emanuil Gojdu, USR Oradea cere măsuri împotriva consilierului local PNL Daniel Negrean, totodată director al Colegiului Economic Partenie Cosma, despre care BIHOREANUL a dezvăluit că le-a cerut elevilor să plătească festivitatea de absolvire din curtea școlii, cu câte 200 de lei fiecare.

Adversarii politici ai liberalilor le cer acestora să-l retragă pe Negrean din Consiliul Local Oradea, iar Inspectoratului Școlar să declanșeze o cercetare disciplinară pentru încălcarea Regulamentului Cadru după care funcționează instituțiile de învățământ din România.

Totodată, USR cere demisia lui Negrean de la conducerea Colegiului Economic.

„Solicităm retragerea sprijinului politic”

„Elevii și părinții lor sunt revoltați de acțiunile lui Daniel Negrean care, nu doar că le-a solicitat 10.000 de euro pentru petrecerea de absolvire, dar a și exercitat presiuni asupra familiilor, cu jigniri și amenințări, să plătească această sumă. USR Oradea crede că PNL nu poate trece cu vederea acest comportament de vătaf pe propria lui moșie și că Daniel Negrean este nedemn și de funcția de director și de cea de consilier local. Solicităm PNL retragerea sprijinului politic pentru consilierul local Daniel Negrean”, se arată în comunicatul transmis luni.

Vicepreședintele USR Oradea Florin Nicoară susține că în școlile din Occident părinții organizează activități extra-curriculare sau extrașcolare, la care contribuie financiar, dar din inițiativa lor, nu pentru că școala le-ar fi cerut. Or, la Colegiul Economic din Oradea, însuși directorul școlii a cerut banii pentru activități „și foarte grav este că ar fi amenințat/jignit elevii care refuză să cotizeze”.

Așa cum BIHOREANUL a scris, liceenii s-au plâns că Negrean le-a spus că, dacă nu plătesc, nu vor urca „pe scena lui” și că le va da diplomele de absolvire prin gard.

Să fie cercetat!

Nicoară amintește că Regulamentul cadru al unităților de învățământ interzice explicit „implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.

„Din ceea ce vedem în spațiul public rezultă că ISJ ar trebui să demareze cercetarea disciplinară, conform art. 280 din Legea Educației.  Este foarte important să se verifice (eventual prin chestionare aplicate elevilor/părinților/absolvenților) dacă astfel de „acțiuni” au vechime în școala respectivă", a declarat profesorul Florin Nicoară.

Deocamdată, Inspectoratul Școlar a demarat doar un control la Colegiul Economic, pentru a verifica cele apărute în spațiul public.

„Orădenii merită reprezentanți dedicați interesului public în Consiliul Local, iar copiii merită să primească educație de calitate și respect, fără presiuni financiare suplimentare”, a mai transmis USR.

„Tradiție” veche

Pe de altă parte, merită menționat că același Nicoară nu este deloc străin de regulile privind strângerea de fonduri în școală pentru absolvire.

În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit că asociația de părinți din Colegiul Emanuil Gojdu, când școala era condusă de Florin Nicoară, pregătea cadouri extravagante pentru profesori, cu prilejul absolvirii elevilor de-a XII-a, ceea ce costa fiecare părinte suma colosală de 700 de lei. Pe lângă flori sau invitația la banchet, profesorii urmau să primească carduri cu bani și chiar sumele necesare pentru deplasarea cu taxiurile!

Nicoară a susținut la acea vreme că nu știa nimic despre inițiativa părinților, că profesorii nu au nicio pretenție de la părinți și că, în mod cert nu încurajează aceste practici. Totuși, dezvăluirea BIHOREANULUI l-a nemulțumit profund la acea vreme, Nicoară și mai mulți profesori ai Colegiului poziționându-se ca critici vehemenți ai jurnaliștilor care au dezvăluit această practică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!