Sîrmanca Beladi, supraviețuitoare a lagărului de copii de la Cighid și astăzi ea însăși mama a doi copii, pe care îi crește singură, a scăpat de datoriile care le avea pentru garsoniera în care stă cu chirie.

Cu ajutorul cititorilor BIHOREANULUI, care după ce au citit povestea Sîrmancăi în ziar au donat bani pentru ea, Asociația clujeană Phoneo a plătit restanțele pe care le avea la chirie și utilități.

Potrivit reprezentantei Phoneo, Gabriela Lupea, din sumele donate de bihoreni, ONG-ul a plătit 2.480,67 lei, adică suma totală a datoriilor acumulate de Sîrmanca la utilități și chirie.

„A rămas un sold de aproximativ 1.000 de lei, pe care îl vom păstra pentru plata chiriei în lunile următoare”, a precizat Lupea pentru BIHOREANUL.

Emoționată la aflarea acestei vești, Sîrmanca n-a mai putut spune decât că le mulțumește celor care au ajutat-o. „Le mulțumesc tuturor, mi-au făcut un mare bine”, le-a transmis femeia cititorilor BIHOREANULUI.

Singură pe lume

În urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL a prezentat povestea răvășitoare a Sîrmancăi, unul dintre supraviețuitorii spitalului-cămin de la Cighid, unde între octombrie 1987 și martie 1990, au murit 138 de copii.

Sîrmanca a visat întotdeauna să aibă familia ei. Astăzi, femeia în vârstă de 37 de ani are doi copii, Maria (8 ani) și Pavel (5 ani), pe care îi crește singură, după ce s-a despărțit de soțul ei, cu care a avut o relație timp de 20 de ani.

Rămasă fără niciun sprijin, Sîrmanca a început să adune datorii pentru garsoniera în care stă, dintr-un bloc social al Primăriei Oradea. Singurele ei venituri sunt alocațiile copiilor și indemnizația de handicap pe care o primește ea, în total puțin peste 700 de lei pe lună.

După ce i-au citit povestea în BIHOREANUL, mai mulți oameni, din țară și din străinătate, și-au arătat disponibilitatea să o ajute. Unii i-au donat jucării pentru copii, alții bani în contul pe care Asociația Phoneo, specializată în îngrijirea tinerilor care ies din orfelinate, l-a spus la dispoziție, pentru că Sîrmanca nu are un cont bancar propriu.

Cei care vor să o ajute în continuare pot face donații în lei în contul RO60BTRLRONCRT0092154106, deschis la Banca Transilvania, de Asociația Phoneo. Ei trebuie să menționeze la detalii numele Sîrmancăi sau „orfelinatul Cighid”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!