Caracterul şi tăria de a continua să-ţi faci treaba cât mai temeinic se văd mai ales la vremuri de răscruce. Constatarea e valabilă 100% în cazul unei fabrici înfiinţate şi conduse de un orădean, care de câteva luni, cu toate condiţiile vitrege ale pandemiei, şi-a crescut producţia cu peste 20%.

Oricât de spectaculos pare, saltul este, de fapt, unul firesc, rezultatul a peste un sfert de secol de muncă neîntreruptă. "Nu pot să spun că în dezvoltarea firmei am avut un moment crucial. Am progresat constant, zi de zi şi pas cu pas", spune fondatorul Valtryp, furnizor de volane îmbrăcate în piele şi în lemn pentru producători auto de prestigiu internaţional.

BIHOREANUL vă prezintă lecţia de succes a unei întreprinderi orădene care se poate mândri nu doar cu performanţe remarcabile, ci şi cu o etică a afacerilor ce asigură tuturor angajaţilor acesteia, de la mic la mare, venituri de invidiat.

De ce nu eu?

În urmă cu 26 de ani, povestea Valtryp a început cu un "personaj", inginerul orădean Valeriu Trip, pentru ca acum să aibă peste 200. Mai precis, 196 de muncitori angajaţi şi încă 10 aflaţi în probe, dar visul proprietarului firmei e să ajungă, dacă se poate chiar anul acesta, la 400. Dublu! Iar asta pentru că, lucru rar şi în vremuri "de pace", darmite în pandemie, când multe firme luptă să supravieţuiască, uneori cu preţul dureros al concedierii unor salariaţi, fabrica din Oradea are contracte semnate pentru următorii 7 ani!

Inginerul Trip a pornit firma dintr-o întâmplare. După Revoluţie, când avea 39 de ani, a avut şansa unei vizite în America, iar la New York l-a cunoscut, printr-un prieten, pe directorul unei firme care lucra pentru cunoscutul producător auto britanic Jaguar. Din vorbă-n vorbă, a aflat că firma, Takata, căuta fabricanţi de volane. Deşi nu ştia multe despre industria auto, unde concurenţa e acerbă, orădeanul s-a gândit, iniţial, la UAMT, care făcea subansamble pentru autohtona Dacia. "Apoi m-am mai gândit şi m-am întrebat: de ce să nu încerc eu?", îşi aminteşte Valeriu Trip.

Mai în glumă, dar mai mult în serios, i s-au trimis cinci volane de Jaguar - unul finisat şi patru care trebuiau îmbrăcate în piele, bineînţeles de înaltă calitate. "Le-am lucrat eu, personal, la mine în casă", spune Trip. După câteva luni, în 1995, cu încă un angajat, avea să onoreze prima comandă: 100 de volane pentru legendarul model X 100, din care unul l-a păstrat ca amintire. Acesta a fost începutul...

"Cel puţin la fel"

Valeriu Trip a reinvestit permanent profitul pentru dezvoltarea firmei. După un timp a schimbat atelierul de 50 de metri pătraţi din locuinţa familiei cu o hală de 600 mp închiriată în incinta fostei întreprinderi de aragaze Metalica, iar în 2000 a reuşit să cumpere un spaţiu propriu, cu două hale, pe strada Constantin Tănase, "sărind" de la 60-70 de angajaţi la 120-130 şi de la o producţie zilnică de 300 de volane la una de 1.400 - 1.500.

De un an, mai precis din 18 octombrie 2019, ziua când compania împlinea 25 de ani, activitatea s-a mutat într-un sediu ultramodern, anume conceput şi executat, pe strada Anghel Saligny, în Parcul Industrial II. "Când am văzut fabrici moderne în Anglia, Germania şi Italia mi-am pus în cap să fac şi eu, cândva, în ţara mea şi în oraşul meu, una la fel, dacă nu chiar şi mai şi!", povesteşte Valeriu Trip. "Ne-a ajutat şi politica Primăriei de a încuraja producţia în Oradea şi de a ne crea în Parcul Industrial toate condiţiile pentru a activa şi a oferi locuri de muncă", adaugă antreprenorul.

În urma unui proiect în valoare de 11,6 milioane lei, din care 3,25 milioane câştigate din fonduri UE, a rezultat o construcţie "de 5 stele". Pe lângă spaţiul de producţie bine luminat, aerisit şi încălzit, clădirea are birouri, săli de şedinţe, cabinet medical şi sală de mese. Materialele folosite, inclusiv obiectele sanitare din toalete şi vestiare, sunt de aceeaşi înaltă calitate atât pentru personalul administrativ, cât şi pentru cel de producţie. "Am vrut să simtă toţi că avem condiţii egale şi că toţi suntem la fel de importanţi pentru companie", explică proprietarul.

Un capitalist credincios

Valeriu Trip se mândreşte nu doar cu faptul că-i inginer, ci şi că este profund credincios. "Credinţa, tehnologia şi afacerile nu se bat cap în cap, cum ar putea considera alţii", zice el. La inaugurarea fabricii, acum un an, a ţinut de altfel ca slujba de sfinţire să includă musai pilda talanţilor. "Să fugim de lene, de trândăvie, care aduce omului sărăcie!", sună îndemnul, pe care întreprinzătorul orădean nu doar că-l "propovăduieşte", ci îl şi practică în viaţa de toate zilele.

Mărturie este însăşi mulţumirea propriilor angajaţi. Într-o vizită făcută în fabrică săptămâna trecută, BIHOREANUL a constatat că la Vatryp oamenii câştigă pe măsura propriei munci şi calificări. Unul dintre muncitorii cu care reporterul a stat de vorbă a obţinut "în mână" pentru luna septembrie 4.600 lei, altul şi mai mult, 4.900 net. "Salariul porneşte de la 2.500 lei net, cu bonuri de masă şi masă caldă în fiecare zi. Cine demonstrează în perioada de probă că e harnic şi serios, în 6 luni ajunge la peste 4.000 lei în mână", spune un alt muncitor.

De altfel, şi organizarea producţiei a fost făcută într-un singur schimb de lucru, de 8 ore, după ce managerul a constatat că este cea mai eficientă şi profitabilă pentru firmă, dar şi cel mai puţin obositoare pentru angajaţi.

Corect şi generos

Şi asta nu e tot. "Vali Trip este un om nu doar corect, ci chiar generos. În fiecare an, toţi angajaţii au prime de Paşti, cadouri de 1 şi de 8 martie (inclusiv bărbaţii), încă o primă la plecarea în concediu, alta de Moş Nicolae, încă una de Crăciun, iar la începerea şcolii toţi cei care au copii primesc pentru fiecare câte un ghiozdan complet echipat cu rechizite. În fiecare an mergem într-o excursie şi participăm la o petrecere la restaurant, cu soţi, soţii, copii... Anul acesta a fost o excepţie, din cauza pandemiei. La fel, angajaţii care au avut probleme de sănătate au fost susţinuţi financiar suplimentar, pe lângă obligaţiile legale", spune Silvia Bradea (foto), una dintre cele mai vechi angajate Valtryp.

De altfel, în perioada de foc a pandemiei, compania şi-a sprijinit nu doar propriii angajaţi, ci şi comunitatea: în primăvară a donat 400 de viziere de protecţie pentru medici şi poliţiştii din linia întâi, tablete pentru şcolarii din Dobreşti, locul natal al fondatorului firmei, a renovat şi dotat un cabinet medical, a angajat 20 de srilankezi, concediaţi de la o fabrică de textile din Focşani după ce câţiva din grupul lor se îmbolnăviseră de Covid, ba chiar le-a amenajat locuinţe, cu tot mobilierul necesar, într-unul dintre spaţiile firmei. "Ne place aici, putem câştiga bani din care ne ajutăm şi rude de acasă", declară unul dintre muncitorii asiatici, apreciaţi de patron pentru hărnicie şi disciplină.

Angajează în continuare

Odată cu mutarea fabricii în Parcul Industrial II, Valeriu Trip şi-a propus să continue să angajeze atât personal de management şi administrativ, cât şi operatori de producţie. "În fiecare an şi de câte ori va fi nevoie, vreau să ofer un loc de muncă unui absolvent al Universităţii noastre şi unui orădean care a studiat în străinătate şi e dornic să se întoarcă în Oradea", spune proprietarul companiei.

Cele mai proaspete achiziţii sunt o absolventă de Litere, Ioana Pop (foto), angajată la Resurse Umane, şi unul al Universităţii Essex (Marea Britanie), Vlad Banciu, la Juridic. "După terminarea studiilor de Drept am lucrat în Olanda, dar imediat ce am primit oferta domnului Trip de a reveni în Oradea am acceptat-o. Sunt fericit pentru alegerea făcută", spune tânărul jurist.

Din primăvară, în plină pandemie, numărul angajaţilor Valtryp a crescut de la 130 la aproape 200, dar proprietarul firmei îşi doreşte încă "cel puţin 200", pentru că şi comenzile, şi producţia au crescut cu 22%. "Doar pentru Porsche am ajuns să facem 11 modele pe zi", se mândreşte orădeanul care, întrebat despre secretul reuşitei, afirmă că, de fapt, nu are niciunul. "Industria auto a avut o scădere dramatică la nivel mondial, dar noi continuăm să primim comenzi pentru că, pur şi simplu, ne-am ţinut mereu de cuvânt: am făcut atâtea volane câte ne-am angajat să facem şi fără rabat de la calitate". O lecţie nu doar de afaceri, ci şi de viaţă...