Prima firmă din România în domeniul automotive cu capital 100% românesc, Valtryp - care produce volane îmbrăcate în lemn și în piele pentru mărci de prestigiu precum Jaguar, BMW, Volvo, Porsche, Alfa Romeo, Toyota și, în curând, Maybach - și-a deschis o hală de producție și în Beiuș.

„Vrem să construim și aici, la fel ca în Oradea, o fabrică modernă, în viitorul Parc Industrial din Beiuș. Nu am venit aici ca să plecăm, am venit ca să ne dezvoltăm”, a spus fondatorul companiei, Valeriu Trip.

Primul pas

Deschiderea oficială a punctului de lucru al Valtryp din Beiuș, primul pus în funcțiune în afara Oradiei de compania înființată cu 30 de ani în urmă, a avut loc miercuri, în prezența primarului și a viceprimarului din Beiuș, Gabriel Popa și Dragoș Balog, care au asigurat conducerea firmei că „veți avea un partener în Primăria Beiuș, deoarece sprijinim mediul de afaceri ca motor de dezvoltare a municipiului”, a directoarelor Colegiului Ioan Ciordaș și Liceului Pedagogic, Claudia Cighir și Adina Cioloș, precum și a directoarei reprezentanței BCR din municipiu, Daniela Pantea, cu care firma orădeană colaborează de ani întregi.

Înainte de festivitatea propriu-zisă, directorul general al Valtryp, Valeriu Trip, a ținut să le explice personal invitaților cum se face un volan și să amintească de istoria firmei, pentru a arăta apoi că realizarea punctului de lucru din Beiuș, într-o hală veche, rămasă fără întrebuințare, dar recent renovată și dotată cu instalații electrice, sanitare și termice noi (inclusiv la sistemul de încălzire pe bază de apă geotermală), este încă un pas în dezvoltarea acesteia.

De asemenea, Trip le-a mărturisit atât invitaților, cât și muncitorilor angajați la Beiuș că planul său este de a construi o fabrică modernă, „la standarde internaționale”, la fel cum este cea din Oradea, în viitorul Parc Industrial din Beiuș, de îndată ce va fi posibil.

Pe termen lung

„Noi n-am venit aici ca să plecăm, am venit ca să ne dezvoltăm!”, a spus Valeriu Trip, ceea ce i-a impresionat pe cei 36 de muncitori din Beiuș și din zonă, cărora le-a atras atenția și declarația directorului general că Valtryp are deja comenzi ferme, cu contracte semnate, pe 8 ani de acum înainte, ceea ce înseamnă stabilitate a afacerii și, implicit, a locurilor de muncă.

„Ne dorim o colaborare foarte bună și cu unitățile de învățământ din Beiuș”, a spus Trip, arătând că firma este interesată să primească în practică, în timpul vacanțelor, tineri care să-și dorească să aibă un loc de muncă la ei acasă. „Îmi doresc foarte mult ca după absolvirea școlii tinerii noștri să nu mai plece la cules de căpșuni, de sparanghel sau mai știu eu ce. Tinerii noștri au și acasă ocazia să fie bine plătiți pentru munca lor”.

Trip a mărturisit apoi că „am făcut primul volan de Maybach din România”, motiv pentru care luna viitoare va fi semnat un contract și cu Mercedes-Maybach. „Valtryp are contracte până în decembrie 2032, și știți de ce? Pentru că noi oferim punctualitate în livrare, calitate în producție și preț competitiv”, a explicat Valeriu Trip, conchizând că „de lucru este” pe termen lung.

„Foarte mulțumiți”

Primii muncitori ai punctul de lucru Valtryp din Beiuș, 36 la număr, au fost recrutați la finele anului trecut și începutul acestui an, iar aceștia se arată mai mult decât mulțumiți.

Daniel Pup, muncitor Valtryp

„În Beiuș nu prea aveam multe locuri de muncă să alegem. Mai există un angajator important, dar acolo se lucrează în trei schimburi. Aici se lucrează într-un singur schimb și sunt mulțumit și de condiții, și de salariu, sperăm să fie bine și de acum înainte”, a spus unul dintre muncitori, Daniel Pup (foto sus), din Roșia.

O colegă de ale sale, Viorica Tomele (foto jos), care locuiește în Drăgănești și până acum făcea naveta la Oradea, s-a declarat și ea bucuroasă că Valtryp și-a deschis o hală de producție la Beiuș. „Naveta la Oradea dura o oră, o oră și 10 minute la dus, dimineața, o oră și jumătate la întors, era obositor și greu pentru noi. Aici lucrăm într-un singur schimb, de la 7.00 la 15.30, cu pauză de o jumătate de oră, așa că ne rămâne timp și pentru ce avem de lucru și acasă. Iar salariul este foarte bun, noi suntem foarte mulțumiți”, a spus femeia BIHOREANULUI.

Viorica Tomele, angajată Valtryp

De altfel, directorul general al Valtryp nu a făcut niciun secret că din start oferă un salariu de 3.000 lei net, la care, după ce oamenii capătă experiență și îndemânare, se adaugă bonusuri însemnate în funcție de munca depusă.  

„Vă promit că o să am grijă de dumneavoastră

Adresându-se muncitorilor, directorul Valtryp le-a spus că hala în care produc în prezent, „rodată” de la începutul acestei luni, mai precis din 3 ianuarie, „este doar începutul”, dar și că, după ce va construi fabrica modernă în viitorul Parc Industrial, aceștia vor avea aceleași condiții precum angajații din Oradea.

„Eu vă promit - și totdeauna mă țin de cuvânt - că o să am grijă de dumneavoastră, că o să fiu alături de dumneavoastră, și la muncă, și la nunți și botezuri, pentru că ați devenit membri ai familiei Valtryp, și dumneavoastră faceți banii, banii nu se fac singuri”, a mai spus Trip.

„Orice problemă o să aveți, veniți la mine, iar când nu sunt eu, veniți la fiica mea, la Mihaela (n.r. – care este director în firmă). Să știți că și ea a început de jos, a lucrat câteva luni la toate fazele și acuma știe să coasă piele pe volane”, a „dat din casă” directorul general al Valtryp.

„Peste ani...”

La rându-i, Mihaela Blaga (foto jos) a confirmat spusele tatălui său și s-a adresat cu precădere tot noilor colegi din Beiuș, arătând că unii dintre aceștia au fost angajați după ce rămăseseră șomeri la finele anului trecut, tocmai înainte de sărbătorile de iarnă, când a fost închisă o firmă deținută de un străin.

Mihaela Blaga, Valtryp

Înainte de a face o poză de grup atât cu noii angajați, cât și cu invitații la festivitate, tânăra directoare s-a declarat convinsă că imaginea de acum va deveni una de care oamenii își vor aminti după ce va porni noua fabrică în Parcul Industrial.

„Sunt convinsă că peste ani o să ne uităm la pozele de azi și o să ne amintim de unde am pornit. Niciun început nu este ușor, dar, când vezi că lângă tine sunt oameni pe care te poți baza, știi că poți să mergi înainte și să ajungi departe”, a spus Mihaela Blaga, care își ajută tatăl să conducă firma deja de 12 ani, aproape jumătate din istoria de trei decenii a Valtryp. O istorie care și-a declarat ambiția să continue...

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!