Vandalul care a mâzgălit mobilierul stradal din Oradea cu mesajul "Jos Birta!" a fost prins. Individul şi-a scris mesajul pe bănci, stâlpi de iluminat, coşuri de gunoi stradale, suporturi pentru biciclete, unele nou-nouţe, încă nerecepţionate de municipalitate.

"Jos Birta!"

După cum BIHOREANUL a mai scris, vandalul şi-a mâzgălit crezul politic în perioada 21 - 30 septembrie cu marker permanent pe mobilierul urban de pe malul stâng al Crişului Repede.

Aria de operare a acestuia s-a întins din zona străzii Cazaban, cu centrul de cartier Ioşia aflat încă în curs de reabilitare pe bani europeni, şi până în centrul oraşului, la Podul Centenarului, strada Vasile Alecsandri ori Parcul Libertăţii.

Identificat după ... bicicletă

Autorul mesajelor a fost identificat în cursul săptămânii trecute, grație camerelor de luat vederi montate în oraș.

"Autorul mesajelor de pe mobilierul stradal a fost găsit cu ajutorul camerelor de luat vederi. Este un bărbat de 46 de ani care pornea cu bicicleta din zona Ioşia şi se oprea din când în când ca să mâzgălească mobilierul stradal cu markerul permanent", a declarat BIHOREANULUI directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Pentru prinderea bărbatului, poliţiştii locali au patrulat săptămâna aceasta, în civil, în aria de operare a acestuia.

"Colegii l-au găsit pe autor după bicicletă şi l-au oprit în timp ce se plimba pe malul Crişului Repede. Acestuia i s-a pus în vedere că a fost identificat pe baza camerelor de luat vederi, iar el şi-a recunoscut vina", a explicat şeful Poliţiei Locale.

"Nu-mi plac şantierele"

Chestionat cu privire la motivele care au stat la baza gestului său, vandalul nu a avut o explicaţie limpede. "Omul a spus că a văzut că şi alţii scriu pe mobilierul stradal şi nu i s-a părut ceva ieşit din comun. Nu a avut o explicaţie concretă. A spus că nu-i plac şantierele care îngreunează circulaţia în oraş, şi cam atât", a spus Milian.

Gestul este cu atât mai greu de înţeles cu cât orădeanul este o persoană trecută de prima tinereţe, care şi-a petrecut o vreme muncind în străinătate, lucruri care ar fi presupus mai multă maturitate.

"Persoana care s-a făcut vinovată de săvârşirea faptei a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 6.000 lei, dispunându-se totodată şi măsura complementară de înlăturare a înscrierilor, cu readucerea aspectului mobilierului urban la starea iniţială", a transmis vineri Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Vandalizare în grup

Din păcate, cazurile de vandalizări sunt încă numeroase în Oradea, în ciuda eforturilor Poliţiei Locale de identificare a autorilor şi a demersurilor municipalităţii de înlocuire a mobilierului stradal.

Un astfel de caz le-a fost reclamat poliţiştilor locali pe 28 septembrie. "În urma vizualizării imaginilor de pe camerele de supraveghere şi a dovezilor prezentate, au fost identificate trei persoane, un minor şi doi adulţi, care au deteriorat şase arbori aflaţi în spaţiul public urban (video jos). De asemenea, acestea au distrus cu piciorul un coş de gunoi stradal", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Identificaţi şi prinşi, cei trei autori, cu vârste între 17 şi 20 de ani, au fost sancţionat cu amenzi contravenţionale între 250 lei şi 1.000 lei.

Vezi mai jos comportamentul barbar al tinerilor, filmat chiar de ei: