„Pentru mine, muzica e atunci când îmi pun inima pe note”, spunea Giuseppe Verdi, ale cărui grandioase lucrări vor prinde viață sub bagheta dirijorului David Crescenzi, care va conduce, joi seara, de la ora 19, Orchestra Filarmonicii, și pe soliștii Valentina Boi – soprană, Liza Kadelnic - mezzo-soprană, Daniel Magdal - tenor, Florin Estefan - bariton.

Vor putea fi ascultate fragmente din toate cele trei perioade de creație ale lui Verdi: cea în care compozitorul conturează personaje prin „tehnica culorii”, Ernani, din perioada când compune într-un nou spirit: Luisa Miller și Trubadurul, dar și din ultima, în care complexitatea și influențele lui Wagner sunt sesizabile în titluri precum La forza del destino și Don Carlo.

În prima parte a programului se regăsesc: Uvertura – Luisa Miller, Merce di lette amici / Come Rugiada cespite (+ stretta) - Ernani, Tacea la notte placida – Il trovatore, Intrare conte – Tace la notte + terzet – Il Trovatore – Act 1, Duet Non son tuo figlio – Il trovatore, Pieta rispetto amore cu recitativ – Macbeth, iar în a doua parte: Uvertura La forza del destino, O don fatale – Don Carlo, Scena Duet E lui! Desso l’infante – Don Carlo.

Giuseppe Verdi este considerat cel mai mare compozitor de operă italian. A lăsat o moștenire de 26 de opere publicului meloman, acestea fiind cel mai frecvent cântate opere pe toate scenele din lume.

Soprana Valentina Boi a studiat viola și pianul în copilările, definitivându-și apoi studiile muzicale la  Conservatorio Boccherini din Lucca. O apariție importantă a avut loc în anul 2015, când soprana a interpretat Giorgetta din opera Il Tabarro (G. Puccini) la festivalul internațional Puccini din Torre del Lago.

Mezzosoprana Liza Kadelnik a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca este invitată frecvent pentru a susține concerte și a interpreta diferite roluri pe scene din țară și din străinătate. Unul dintre rolurile care o caracterizează este Carmen în opera omonimă.

Tenorul Daniel Magdal s-a născut la Iași, unde a absolvit cursurile Liceului de Artă Octav Băncilă, urmate fiind de studiile superioare la Academia de Artă George Enescu, a urmat cariera în Germania, iar din 2018 a devenit solist al Operei Naționale București.

Baritonul Florin Estefan a început studiul cântului vocal la Facultatea de Muzică din Oradea, s-a perfecționat ulterior la Cardiff și Florența, lucrând cu nume mari ai artei scenice, precum Dennis O’Neill, Mariana Nicolesco, Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez. În prezent, Florin Estefan este solist și manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și cadru didactic la Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Dirijorul David Crescenzi și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. A devenit dirijor invitat la Teatrul Operei din Cairo, Egipt, din 1998. Din anul 2002 David Crescenzi a devenit o prezență permanentă în lumea muzicală din România, iar din 2017 este director artistic al Operei Naționale Române din Cluj.

Biletele sunt disponibile la Agenția Filarmonicii de Stat Oradea și online, pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!