Cei patru poliţişti de frontieră din Borş şi cei patru vameşi din Sculeni, reţinuţi de DNA Iaşi într-un dosar de luare de mită şi trafic de influenţă, rămân sub control judiciar.

Verdictul a fost pronunţat, joi, la Curtea de Apel Iaşi, unde judecătorii de drepturi şi libertăţi au respins definitiv cererea DNA de a-i trimite în arest, dar şi solicitarea poliţiştilor de frontieră de a fi lăsaţi în libertate, necondiţionat, după decizia luată de Tribunalul Vaslui, care îi plasase sub control judiciar. 

După cum a scris BIHOREANUL, DNA Iaşi a solicitat săptămâna trecută, miercuri, arestarea pentru 30 de zile a celor opt persoane - poliţiştii de frontieră Cosmin Măduţa, Petru Daniel Moş, Marius Gelu Şereş, Mădălin Ţărău şi lucrătorii vamali Ioan Iulian Calance, Loredana Aura Pătraşcu, Ioan Pendos și Antonela Pricop.

Cererea, înaintată Tribunalului Vaslui, a fost respinsă de instanţă, care a hotărât ca atât poliţiştii de frontieră din Borş, cât şi vameşii din Sculeni, să fie plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, instituindu-le mai multe interdicţii, cum ar fi cea de a părăsi ţara, de a purta arme de foc, respectiv cea de a mai practica profesia în exercitarea căreia au săvârşit fapta.

Cei opt inculpaţi au fost reţinuţi marțea trecută pentru 24 de ore, într-un dosar al DNA Iaşi în care sunt anchetate în total 23 de persoane - vameşi şi poliţişti de frontieră - pentru fapte de luare de mită şi trafic de influenţă, reţinute, după caz, în formă simplă ori continuată. 

Concret, DNA arată că, în perioada 2021-2022, suspecţii au pretins şi primit în repetate rânduri sume între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor, vameşii şi poliţiştii de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiunile de serviciu.

Pe de o parte, aceştia favorizau trecerea persoanelor şi nu luau măsuri în cazul în care acestea nu respectau reglementările vizând perioadele de ședere în UE de către cetățeni extra-comunitari, iar pe de alta, în cazul transportatorilor, au permis trecerea coletelor aflate în maşinile acestora, chiar dacă în pachete se aflau mărfuri ori produse accizabile. 

Cercetările, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, au pornit în toamna anului 2020, iar în prima fază suspiciunea a vizat doar vameşi şi poliţişti de frontieră români de la granița dintre Moldova și România. La începutul lui 2021, însă, investigaţiile au fost extinse şi în Republica Moldova, printr-un acord de colaborare dintre procurorii anticorupţie din cele două ţări, fiind înfiinţată o echipă comună de anchetă. 

Pentru a-i dovedi pe şpăgarii „transfrontalieri”, ofițeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi colaboratori ai anchetatorilor au lucrat sub acoperire mai bine de un an, ca angajaţi ai unor firme de transport persoane şi coletărie, cu curse pe ruta Moldova - România - Germania. Cu tehnică audio-video montată pe haine, „şoferii” au trecut prin PTF Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și, în final, Borș (Bihor), filmând negocierile purtate cu frontieriștii și vameşii, atât la intrarea cetăţenilor moldoveni în România, cât şi la ieşirea acestora spre Ungaria, prin PTF Borş. Dovezile strânse arată că mită au luat polițiști și vameși români, moldoveni și unguri, deopotrivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!