Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din Bihor nu vor mai fi nevoiți să facă drumul până la Cluj-Napoca pentru perfectarea unor formalități legate de credite.

„Doresc să dau o veste bună”

Fondul de Garantare pentru IMM-uri își va deschide filială la Oradea în următoarea lună.

„Doresc să dau o veste bună antreprenorilor și mediului public și social din Bihor: deschiderea unei reprezentanțe a în Oradea”, a anunțat joi, în sala mare a Prefecturii, președintele Consiliului Local al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CLIPMMR), Florin Jianu.

Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței „Fonduri Europene 2021 – 2027 pentru IMM-uri”, desfășurată la Prefectură în organizarea CLIPMMR și Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Potrivit președintelui CLIPMMR, măsura va fi luată ca urmare a „eficienței, eficacității și interesului mare” pe care l-au manifestat IMM-urile bihorene față de fondul de garantare.

„Județul Bihor se află pe locul doi pe țară în ceea ce privește programul național IMM Invest”, a declarat Jianu.

În acest sens cele mai active s-au dovedit IMM-urile cu coduri CAEN în domenii precum Construcții, Comerț și Transport.

Viitoarea reprezentanță ar putea deveni activă înainte de sfârșitul lunii mai.

„Consiliul de Administrație a Fondului Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a luat deja hotărârea, iar reprezentanța ar putea fi deschisă în circa o lună”, a declarat pentru BIHOREANUL prim-vicepreședintele CLIPMMR, Ioan Mintaș.

Un miliard de euro pentru IMM-uri

La conferința de joi au luat parte peste 100 de reprezentanți ai IMM-urilor bihorene, dar și prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, primarul de Oradea, Florin Birta, directorii de societăți și instituții precum Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor sau Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Bihor.

Ministrul Cercetării, Dezvoltării și Digitalizării, bihoreanul Marcel Boloș care asigură și interimatul la conducerea ministerului Fondurilor Europene, nu a putut participa fizic la conferință, fiind reținut la București, dar a ținut totuși să aibă o intervenție online în care a salutat participanții la întâlnire.

„Aveți un partener în Ministerul Digitalizării și în Ministerul Fondurilor Europene pentru ca instrumentele financiare pe care le avem să fie în folosul IMM-urilor”, a spus Boloș.

Potrivit acestuia, cele două ministere vor pune la dispoziția IMM-urilor instrumente financiare în valoare totală de circa un miliard de euro. „Vorbim de o finanțare care este cu atât mai necesară în perioada de criză prin care trece România”, a pus Boloș.

„Apelați cu încredere”

La rândul său, prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, i-a asigurat pe reprezentanții firmelor bihorene de întregul său sprijin.

„Am fost asociat în peste 13 companii, am avut peste 300 de angajați în peste 7 domenii de activitate, deci sunt un cunoscător al acestui domeniu, apelați la mine cu încredere”, a spus Țiplea.

În cadrul conferinței au mai luat cuvântul, printre alții, Oana Bâra, Head of Financinc Programs BCR, care a prezentat cursul gratuit „BCR școala de business”, care poate fi accesat de antreprenori indiferent că optează sau nu să se crediteze de la această bancă, și reprezentanta ADR Nord-Vest, Ioana Roman, care a vorbit despre posibilitățile de finanțare prin POR 2021 – 2027.

Noutăți în Start-up Nation

Pe de altă parte directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Cluj-Napoca, Mircea Miheștean, a vorbit despre modificările care au fost aduse programului Start-up Nation, care urmează să fie lansat în prima parte a lunii mai, față de ediția precedentă.

„În primul rând, se pot obține două variante de finanțare: 100.000 lei pe beneficiar, dacă aplicantul își asumă crearea unui loc de muncă, și 200.000 lei pe beneficiar dacă își asumă crearea a două locuri de muncă. O altă modificare este că o partea a bugetului va fi rezervat celor din diaspora, care se întorc acasă și vor să inițieze o afacere”, a spus Miheștean.

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă o componentă importantă a economiei europene.

IMM-urile reprezintă peste 90% din totalul companiilor din UE, 66% din angajați și 42% din produsul intern brut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!