Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, îi frânge speranţele primăriţei din comuna bihoreană Brusturi, singura din România care, după ce în 2016 a primit bani prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală pentru ca până în 2018 să reabiliteze o şcoală, a demolat-o în ianuarie 2021.

"În niciun caz!", a spus Cseke despre dorinţa primăriţei Livia Bîrlău ca, după ce a compromis proiectul iniţial, să mai primească o "suplimentare" de fonduri pentru "finalizarea reabilitării".

Chix cu supliment

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit la începutul acestei luni, în decembrie 2016 Primăria Brusturi a semnat cu Ministerul Dezvoltării contractul de finanţare al proiectului de "Reabilitare şi modernizare a Şcolii gimnaziale nr. 2 din satul Ţigăneştii de Criş", care trebuia finalizat în decembrie 2018, însă, în loc să se întâmple acest lucru, clădirea a fost demolată în urmă cu patru luni chiar de buldoexcavatorul Primăriei, după ce firma angajată de aceasta a fost lăsată să nu lucreze, iar pereţii şi zidurile au început să cadă după ce au fost lăsate fără acoperiş timp de două ierni.

"Vreau să cred că vom continua reabilitarea după ce ne aprobă Ministerul suplimentarea fondurilor", declara în urmă cu trei săptămâni BIHOREANULUI primăriţa Livia Bîrlău, care a şi trimis instituţiei conduse de Cseke Attila cererea de a primi, pe lângă cei 662.000 lei daţi prin PNDL în 2016, încă 900.000 lei, pentru a finaliza aşa-zisa "reabilitare".

"În niciun caz!"

Întrebat de BIHOREANUL vineri, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Oradea, dacă va aproba solicitarea Primăriei Brusturi, ministrul Cseke Attila a afirmat, însă, că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. "În niciun caz! Evident, o clădire care a fost demolată nu mai poate fi reabilitată", a spus Cseke despre cererea primăriţei Livia Bîrlău.

De asemenea, ministrul Dezvoltării a precizat că la Brusturi au fost în verificări, aşa cum a scris şi BIHOREANUL, inspectori din Corpul de Control al Ministerului şi reprezentanţi ai Inspecţiei de Stat în Construcţii, care vor proceda "conform legii" după constatările făcute în teren.

Între acestea, amintim, se numără şi cea privind faptul că Primăria Brusturi a folosit o autorizaţie falsificată ca din partea Consiliului Judeţean Bihor în dosarul cu care a obţinut finanţarea proiectului pentru introducerea alimentării cu apă în comună, în valoare de peste 14,5 milioane lei, şi a celui pentru realizarea unei reţele de canalizare, de valoare similară, primul fiind de altfel oprit din martie 2020 de către ISC, tocmai din cauza falsului descoperit.

De altfel, potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, din acest motiv au fost sesizaţi şi procurorii, datori să descopere şi să ia măsurile pentru tragerea la răspundere a autorilor falsului.