Vicepremierul Kelemen Hunor s-a pronunțat pe tema scandalului de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, unde Ministerul Educației nu a autorizat o clădire nouă pe motiv că există un risc de segregare.

Într-o discuție cu jurnaliștii maghiari, liderul UDMR a comentat atât situația de la Oradea, cât și pe cea din Huedin, unde Eparhia Reformată a amenajat o grădiniță, dar Primăria orașului a refuzat să o preia, pentru că Biserica cere să fie folosită doar de copiii maghiari.

Prostii enervante

În ambele situații, Kelemen a spus că acuzațiile de segregare sunt inacceptabile și că este „teribil de enervant” că apar asemenea „prostii”. „Cea mai mare, cea mai enervantă problemă este că trec zece sau douăzeci de ani, iar oamenii cred că am depășit anumite lucruri, dar dintr-odată revin”, a declarat viceprim-ministrul pentru Kronikaonline.ro.

El a spus că mutarea secției maghiare într-o clădire distinctă nu este un act de segregare și că a discutat cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe acest subiect.

„Motivul pentru care nu există discriminare și motivul pentru care nu există segregare este pentru că există un decret ministerial adoptat cu ani în urmă care descrie ce înseamnă discriminarea în educație, iar al doilea articol spune că funcționarea instituțiilor de învățământ în limba maternă separată nu înseamnă și nu poate însemna segregare. Deci acest lucru este inacceptabil. Nu se pune problema segregarii”, a declarat Kelemen.

„Un raport stupid”

Vicepremierul consideră că este problematic faptul că ministerul Educației a trimis la Oradea o comisie de anchetă pe baza unei sesizări locale, iar comisia a întocmit un „raport stupid”. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a fost de părere că aceste probleme sunt cazuri individuale, iar instituţiile de învăţământ maghiare nu sunt ţinta unei campanii dirijate la nivel central.

„Dacă ar exista cu adevărat o intenţie centrală, s-ar crea asemenea situaţii în mult mai multe locuri decât cele problematice. Am rezolvat multe probleme, au fost înfiinţate şcoli noi, secţii noi, grupe noi, cu care nu este nimic în neregulă”, a spus politicianul.

Întrebat de ziarul Krónika dacă i-a bătut la ochi cuiva din coaliţia de guvernare programul de construcţie şi renovare a grădiniţelor din Transilvania, finanţat de guvernul ungar, Kelemen Hunor a declarat: acest lucru nu a fost niciodată discutat public. Problema - a spus el - este că din bugetul României s-a alocat prea puţin, la nivel naţional, pentru construirea şi renovarea şcolilor şi a grădiniţelor, potrivit g4media.ro.

Se așteaptă ordinul

Între timp, Școala Nicolae Bălcescu din Oradea așteaptă publicarea ordinului de ministru prin care se autorizează clădirea de pe str. Cuza Vodă nr. 4, unde trebuiau să se mute clasele din secția maghiară.

Pentru a elimina riscul de segregare identificat de Inspectoratul Școlar și de Ministerul Educației, Eparhia Reformată și Primăria Oradea au convenit ca în clădire să fie mutate și clase românești.

Până când noile săli vor putea fi folosite, o parte dintre elevii școlii merg la ore după-amiaza, lucru care i-a nemulțumit pe părinți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!