Codul roşu de viituri face prăpăd în judeţul Bihor. O viitură rapidă s-a pornit marți seară în zona îndiguită a Crişului Negru, specialiştii anunţând că la Beiuş s-a înregistrat o cotă istorică, acelaşi lucru fiind aşteptat să se întâmple şi la Tinca.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte, în această noapte, la Prefectură, după cum arată o postare făcută, aproape de miezul nopţii, pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

"Precizăm că INHGA a emis în această seară o nouă Avertizare Hidrologică Pentru Fenomene Imediate. Fenomenele vizate sunt creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, iar bazinul afectat este Crişul Negru - sector aval confluenţă cu râul Holod. Reprezentanţii ABA Crişuri au informat că în această seară se propagă o viitură rapidă în zona îndiguită a Crişului Negru, situaţia necesitând monitorizare continuă din partea echipelor din teren. În aval, în zona de frontieră, nu sunt anticipate probleme. Tot reprezentanţii ABA Crişuri au informat că la Beiuş s-a înregistrat o cotă istorică de 466 cm, iar la Tinca se aşteaptă o cotă de 550 cm", arată postarea.

Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Crișuri, a declarat BIHOREANULUI că viitura nu a produs victime.

Ministrul mediului, Tánczos Barna, a convocat în această seară o nouă întâlnire de lucru, în sistem online, cu reprezentanţii mai multor instituţii, precum specialiştii MMAP din domeniul managementului inundaţiilor, inclusiv de la ABA Crișuri, pentru a analiza ultimele evoluţii ale situaţiei hidrometeorologice.

De asemenea, în această noapte, va avea loc, la Prefectura Bihor, un Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a stabili măsurile necesare de intervenţie.

"Colegii de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri au dislocat la faţa locului forţe şi mijloace de intervenţie pentru a interveni operativ, în funcţie de evoluţia situaţiei. Echipele ABA Crişuri sunt pregătite să acționeze pentru a minimiza efectele inundaţiilor din Bazinul Hidrografic "Crişuri", iar în acest moment situaţia este sub control", mai transmite Ministerul Mediului.

Informarea mai arată că specialiştii de la Apele Române monitorizează 24 de ore din 24 cursurile de apă aflate sub atenţionări hidrologice şi vor rămâne în teren în toată această perioadă pentru intervenţii, în coordonare cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Marţi, în Bihor s-a înregistrat şi un record de precipitaţii, la staţia din Stâna de Vale. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, de luni, de la ora 18, până marţi la ora 11, deci într-un interval de 17 ore, aici s-au acumulat 138 l/mp, un nivel record pentru intervalul 1900-2021, potrivit datelor Ministerului Mediului.

Precedentul record pe Crișul Negru în Bihor a fost înregistrat vara trecută, la staţia din Şuşti şi la o cotă mult mai mică, mai precis un nivel de 302 cm, cu 4 cm peste cel mai mare nivel măsurat până atunci, în respectiva zonă.