Deloc surprinzător, Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia, el neavând vreun contracandidat important. Potrivit informațiilor venite din Rusia, el ar fi obținut 87% din voturi, cel mai mare scor al lui Putin de până acum în alegeri. 

După victoria sa, liderul de la Kremlin a vorbit pentru prima oară despre moartea în închisoare a opozantului său, Alexei Navalnîi, spunând că fusese de acord cu un schimb de prizonieri, cu puțin înainte ca disidentul să moară. 

Dezvăluind momentul când i s-a propus să accepte un schimb de prizonieri, ce-l includea pe Navalnîi, Putin a spus: "Credeţi sau nu, dar persoana care vorbea cu mine nici măcar nu şi-a terminat fraza când am spus: Sunt de acord". El a adăugat că singura sa condiţie a fost ca Navalnîi să nu se întoarcă în Rusia. "Dar, din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat", a adăugat președintele Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin susține că victoria sa în alegeri va permite Rusiei să devină mai puternică şi mai eficientă.

Pe de altă parte, atât în Rusia, cât și la secții de vot din străinătate, susținători ai lui Alexei Navalnîi au protestat împotriva lui Vladimir Putin, anulându-și sau distrugându-și buletinele de vot. Alții au scris numele lui Navalnîi pe buletinele de vot. 

Văduva disidentului, Iulia Navalnaia, s-a prezentat duminică la ambasada Rusiei din Berlin pentru a vota în alegerile prezidenţiale din ţara sa şi a participa la protestul „Amiază/Prânzul împotriva lui Putin”, relatează AFP şi Reuters.

După victoria în alegeri, liderul de la Kremlin a spus că protestul nu a avut niciun efect, iar cei care şi-au stricat buletinele de vot ar trebui să fie urmăriţi în justiţie. 

Digi24.ro subliniază că alegerile din Rusia au fost descrise ca fiind nici libere, nici corecte de către unii dintre liderii planetei. Fost KGB-ist și aflat la putere din 1999, Putin va conduce ţara pentru un al cincilea mandat.

La 71 de ani, el se află la cârma Rusiei de mai mult timp decât orice alt lider de după dictatorul sovietic Iosif Stalin. Putin conduce Rusia deja de 24 de ani, 20 de ani ca preşedinte şi 4 ca prim-ministru, iar acum este pe cale să rămână la cârmă pentru încă şase ani.

Constituţia Rusiei a fost modificată în 2020, mărind mandatul prezidenţial de la patru la şase ani şi oferindu-i lui Putin posibilitatea de a candida din nou, prin anularea mandatelor sale anterioare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!