Ca să atragă finanţarea europeană de 26,5 milioane euro pentru amenajarea Grădinii Urbane Nufărul, Primăria trebuie să cumpere 7 hectare de teren aflat în proprietate privată, o mană cerească pentru speculanţii ce obţin profituri fabuloase de pe urma tranzacţiilor. 

Peste 2,3 milioane euro au fost plătiţi până acum din banii orădenilor pentru o treime din suprafeţele care, după cum deja a arătat BIHOREANUL, au aparţinut în trecut oraşului, dar au fost pierdute din "greşeala" unor funcţionari.

Neregulile nu se opresc, însă, aici! Contractele încheiate de administraţia locală dezvăluie că lipsa unor proceduri clare în domeniul achiziţiilor imobiliare a lăsat loc favoritismelor. "Vom introduce reguli clare", promite primarul Florin Birta...

Parcul nesătuilor 

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a dezvăluit cum pârloaga dintre Parcul Salca şi Trade Center, care printr-un proiect de 26,5 milioane euro urmează să fie transformată în cea mai întinsă zonă verde a oraşului, a devenit o afacere de milioane de euro din banii orădenilor, în beneficiul unor speculanţi imobiliari. 

Terenul, râvnit şi de dezvoltatori, a ajuns în mâinile unor samsari dintr-o eroare a funcţionarilor care la începutul anilor 2000 l-au trecut din proprietatea statului în cea a oraşului. Primăria a intenţionat să intre cu el într-o asociere pentru construirea unui aquapark, dar afacerea a căzut şi nu a mai fost repus în patrimoniul public, care legal nu poate fi înstrăinat şi nici nu face obiectul retrocedărilor. Ca atare, putea fi solicitat prin legile fondului funciar, ca o compensare, de foşti proprietari care nu puteau fi împroprietăriţi pe vechile amplasamente.

Aşa se face că, din 2008, când a început să dezvolte proiectele din Salca, administraţia Bolojan s-a trezit cu zeci de procese pentru atribuirea de terenuri pe respectivul amplasament. Samsarii primiseră ponturile de la funcţionari ai Primăriei ori de la angajaţi ai Oficiului de Cadastru, declara atunci primarul Bolojan şi la fel spune, acum, şi succesorul său, Florin Birta.

Bătaia pe Salca

Nici unul, nici celălalt nu a reuşit să identifice "cârtiţele", iar procesele au fost pierdute. Cele mai multe, însă, nu în favoarea foştilor proprietari, ci a speculanţilor şi a dezvoltatorilor imobiliari. Printre ei se numărau personaje cunoscute, cum ar fi Petru Popa, proprietarul Nufărul Plaza, Florian Jurcuţ, unul dintre cei mai activi samsari de terenuri din Oradea, confratele său Mihail Pater, acesta şi ca mandatar pentru Kubon Bernhard, un alt "rechin", aterizat tocmai din Germania, ori avocaţi ca Augustin Man şi Ionel Măduţa, soţul judecătoarei Doina Măduţa de la Curtea de Apel Oradea.

În 2011, când Primăria a câştigat o finanţare pentru realizarea primului parc, proprietarii au primit terenuri la schimb, iar ca să securizeze restul suprafeţei a inclus-o în cadastrul verde, cu interdicţia de construire. Urmarea? Proprietarii au pornit noi acţiuni, pretinzând despăgubiri pentru că nu puteau folosi proprietăţile. 

Apoi, în 2020, când s-a anunţat proiectul Grădinii Publice, care a şi fost notat în cărţile funciare sub forma unei "declaraţii de utilitate publică de interes local", samsarii au deschis alte acţiuni, până când, în final, Primăria a fost adusă unde voiau ei: obligată să răscumpere suprafaţa de care avea nevoie. Şi nu era puţin, căci din totalul de 7,6 hectare 68.542 mp erau în proprietate privată, ca efect al proceselor deja câştigate. Din această suprafaţă, Primăria a cumpărat în ultimii doi ani o treime, adică 20.282 mp, pentru care a achitat peste 2,3 milioane euro! 

Evaluatorul casei 

Lucian PopaBIHOREANUL a studiat contractele de vânzare-cumpărare şi forma publică a rapoartelor de evaluare, descoperind că acestea sunt realizate de o firmă "de casă" a Primăriei, Evalmob SRL. Firma a devenit evaluatorul "oficial" al administraţiei locale în 2017, printr-o achiziţie directă, iar de atunci contractul a fost înnoit anual, pentru "servicii de evaluare a activelor". Motivul? "Colaborăm bine", zice directorul executiv al Direcţiei Patrimoniului Imobiliar (DPI), Lucian Popa (foto).

Prin contract, Evalmob e chemată să se pronunţe asupra tuturor achiziţiilor de imobile ale Primăriei, iar potrivit rapoartelor toate preţurile au fost stabilite ţinând cont de "grilele notariale" pentru perioada 2021-2022. Însă, în mod curios, preţurile oferite vânzătorilor diferă, deşi în acest răstimp, inclusiv în cazul suprafeţelor în discuţie, grilele au suferit modificări nesemnificative, cu o creştere de 50 lei/mp. 

Concret, Evalmob a evaluat în 2021 primele două suprafeţe, iar Primăria le-a cumpărat la 60 euro/mp. Alte patru au fost cumpărate anul trecut la preţ dublu şi chiar mai mare, municipalitatea plătind 120 euro/mp pentru un teren de 5.682 mp şi 130 euro/mp pentru altele trei, de 2.000 mp, 4.150 mp şi 5.337 mp. Cine a încasat sumele? Pe cele mici, urmaşii foştilor proprietari, iar pe cele "umflate", speculanţi imobiliari versaţi. 

Teren Parcul Salca
PENTRU UNII MUMĂ... Terenurile dintre Lotus Center şi Parcul Salca au adus câştiguri diferite proprietarilor. În timp ce oamenii simpli au încasat doar 60 euro/mp, samsarii imobiliari, care le cumpăraseră la sume derizorii, cu 10-15 euro/mp, le revând oraşului cu 130 euro/mp. "Evaluatorul a stabilit preţurile", se justifică Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar

Favoritisme

Nici modul în care s-au derulat tranzacţiile nu a fost acelaşi. În cazul primelor două terenuri, deţinute de urmaşii vechilor proprietari, aceştia au încasat banii abia după ce Hotărârile de Consiliu Local prin care s-au aprobat achiziţiile au primit aviz de legalitate din partea Prefecturii. 

Unii speculanţi, însă, au fost plătiţi în timp record, decontându-li-se banii în câteva zile de la adoptarea HCL. Cel mai flagrant caz e cel al samsarului german Kubon Bernhard. Consiliul Local a aprobat achiziţia pe 27 octombrie 2022, însă reprezentanţii Primăriei n-au mai avut răbdare să aştepte redactarea HCL: a doua zi deja, secretarul municipiului Eugenia Borbei, directorul adjunct al DPI, Cristian Popescu, directorul economic Sorin Iacob şi directorul juridic Oltea Marc au şi semnat contractul pentru achiziţia suprafeţei de 5.682 mp, la preţul de 681.840 euro "care se va achita, în lei, în termen de 5 zile de la data autentificării prezentului contract", autentificare făcută în aceeaşi zi de 28 octombrie 2022. 

BIHOREANUL a descoperit că tranzacţia Primăriei cu samsarul Bernhard Kubon vizează un teren care e disputat şi de alţi doi samsari, iar litigiul se duce atât în procese civile, cât şi prin denunţuri la DNA, detaliile scoţând la lumină câteva dintre "tehnicile" folosite în spatele uşilor închise. 

Război şi între samsari

Petru Popa, proprietarul Nufărul Plaza, îl acuză pe fostul său partener de afaceri, Mihail Pater, fost consilier juridic, acum "mogul" imobiliar, că i-ar fi "suflat" de sub nas terenul şi asta, culmea, cu banii pe care i-ar fi dat chiar el, de faţă cu martori, ca să-l cumpere în numele lui de la moştenitor. Era vorba de o sumă de 50.000 euro. Intuind că Pater vrea să vândă terenul la Primărie, fiindcă nu a mai dat niciun semn, Popa a încercat să-i blocheze cartea funciară până la lămurirea cazului.

Doar că, înainte să i se judece solicitarea, în februarie 2022 Pater l-a şi "pasat" gaj lui Kubon, pentru un pretins împrumut de 200.000 euro. În iulie 2022, germanul s-a întăbulat, iar în octombrie l-a şi vândut Primăriei, care i-a plătit aproape 700.000 euro, în condiţiile privilegiate descrise mai sus. Aşadar, un câştig de peste o jumătate de milion de euro, în câteva luni, despre care Popa e convins că a fost obţinut cu complicitatea funcţionarilor care au iniţiat achiziţia şi au plătit banii pe repede-înainte. 

Eugenia BorbeiInteresant e că, încercând să-şi dovedească spusele, Popa a apelat şi la detectivi particulari, puşi să îşi urmărească "subiecţii" cu zilele, inclusiv pe holurile Primăriei, pentru a-i dovedi că joacă "necurat", având relaţii cu funcţionari.

Aşa a aflat că Pater avea "potecă" bătută zilnic spre biroul Eugeniei Borbei (foto), secretar al Consiliului Local, care a semnat pactul cu afaceristul german. Chestionată de ziar, Borbei pretinde, însă, că s-a intersectat cu samsarul doar "pe coridoare", negând că l-ar fi avantajat în vreun fel, iar legat de tranzacţia cu Kubon că "nu a fost nimic ilegal".

La fel spune şi Pater, care susţine că nu şi-a înşelat fostul partener şi nici nu a avut "pile" în Primărie. "Nu am nicio relaţie şi nici nu am fost favorizat în vreun fel de vreun funcţionar al Primăriei. Dimpotrivă, sistematic ne-au blocat, pe româneşte, ne-au tras-o de câte ori au putut", spune el. Şi totuşi, unii ar da bani buni pentru aşa o "tăvăleală"...


MINTEA DE PE URMĂ
"Vom face reguli"

Florin BirtaInterpelat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta (foto) consideră un câştig faptul că a reuşit să-i "domolească" pe samsari. "Prin achiziţiile de terenuri, administraţia locală a economisit bani şi timp. Instanţele le-ar putea acorda sume mari în cazul exproprierilor, plus despăgubiri. Aşa, îşi încasează banii şi semnează o declaraţie că renunţă la alte pretenţii". 

Cât priveşte preţurile plătite pentru terenurile din viitoarea Grădină Urbană, Birta aruncă pisica în curtea DPI, care a contractat anual firma evaluatoare, răspunzătoare de sumele stabilite. "Eu nu cred că se joacă cineva cu aşa ceva. Şi-ar putea pierde licenţa dacă ar încălca legea"

Pe de altă parte, referitor la favorizarea speculanţilor de către funcţionari, pentru a încasa banii în timp record, edilul recunoaşte că situaţia e cel puţin discutabilă, dar susţine că "a fost pe lege", după cum i-a justificat Eugenia Borbei. "Dacă am dovezi că în Primărie vreun funcţionar încalcă legea, că protejează alte interese decât pe cele ale oraşului, voi face personal denunţ. Vom face un regulament în aşa fel încât toţi să semneze contracte în aceleaşi condiţii. Să nu fie unii care să ia banii într-o zi, iar alţii după o lună", zice Birta. Nu strica s-o facă mai din timp...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!